Etisk Råd siger i dag klart nej til automatisk tilmelding til organdonation. Alligevel åbner sundhedsminister Sophie Løhde (V) en dør på klem for, at det skal være muligt automatisk at blive organdonor, den dag man fylder 18 år.
For Joan Kæmsgaard Villadsen, der selv er blevet reddet af at få en levertransplantation, er Løhdes vej ifølge hende "det eneste rigtige".
- Jeg kan ikke forestille mig, der er nogle, der ikke har lyst til at tage imod et organ, hvis man bliver syg. Når man gerne vil tage imod, synes jeg også, man skal være klar til at give, siger Joan Kæmsgaard Villadsen, der selv sagde ja til at blive organdonor som 18-årig.
Som reglerne er i dag, er der rig mulighed for at tilmelde sig som organdonor. Det kræver dog, at man aktivt vælger det til på borger.dk, efter man er fyldt 15 år.
Vente, vente venteliste
Problemet er, at der ikke er nok, der benytter muligheden for at tage stilling til organdonation, mener Joan Kæmsgaard Villadsen.
- Der er rigtig mange, der har sagt til mig, at de nu har taget stilling, fordi de kender mig. Derfor tror jeg, mange har en holdning til det, men ikke får snakket om det.
Joan Kæmsgaard Villadsen, der til daglig arbejder som geolog i Silkeborg Kommunes skoleafdeling har en sjælden, arvelig leversygdom.
I 2002 fik hun besked om, at hun ville få brug for en ny lever og at gennemsnitventetiden på at komme på venteliste var 12 år.
Joan Kæmsgaard Villadsen var heldig, og allerede i 2004 fik hun sit navn på venteliste. I tiden mens hun ventede på det nye, livgivende organ, nåede hun i ren desperation at håbe på et dødsfald, så en ny lever hurtigere ville tilfalde hende.
- Det er ganske frygteligt at tænke sådan, men sådan havde jeg det faktisk. Det er en frygtelig tid at gå igennem.
Men en ny lever landede til hende i 2004, og alt i alt forløb transplantationen godt, for som Joan Kæmsgaard Villadsen selv siger "er hun her jo i dag" og har levet siden den skæbnesvangre dag for 18 år siden.
- Hvis ikke jeg havde fået den lever, var jeg her ikke i dag. Længere er den ikke. Jeg havde et plastikrør gennem leveren for at overleve ventetiden.
- I dag har jeg en fantastisk familie og et barn. Så det er et nyt liv, jeg har fået.
Derfor håber hun, at sundhedsministerens kattelem til automatisk organdonation kan betyde, at flere ligesom hende selv kan få et nyt organ og komme hurtigere gennem ventelisten.
Modsatte effekt
Så enkelt er det desværre bare ikke, skal man tro formand for Etisk Råd Leif Vestergaard.
Etisk Råd frygter, at automatisk tilmelding vil få flere til at miste tilliden til systemet og i sidste ende framelde sig som organdonor.
Derfor anbefaler Rådet, at politikerne holder fingrene fra at ændre de grundlæggende regler for organdonation, så man også i fremtiden aktivt skal vælge det til, hvis man vil give sine organer væk.
- Man kunne godt have argumenteret for et formodet samtykke, hvis der kom rigtig mange ekstra organer. Men det er der ikke ret meget, der tyder på. I stedet er vi bekymret for, at det kan give en negativ effekt på vores organdonationsprogram, siger han.
Etisk Råd er af den overbevisning, at vejen frem er at gøre det obligatorisk for alle over 18 år at tage stilling til spørgsmålet, når de får udstedt eller fornyet et kørekort, sygesikringsbevis eller pas.
I Joan Kæmsgaard Villadsens optik er det ikke et drastisk nok skridt.
- Selvfølgelig skal vi oplyse meget mere. Samtidig synes jeg, formodet samtykke er det eneste rigtige.
Hun tvivler ikke på, at de, der ikke vil være organdonorer, nok skal sørge for at framelde sig.
Sundhedsminister Sophie Løhde har lagt op til at ændre i de nuværende regler for organdonation:
Danskernes holdning til organdonation
- •
Cirka 1,3 million danskere over 15 år – hvilket svarer til 27 procent af danskerne - har registreret sig i donorregistret. Af dem har 75 procent givet fuld tilladelse.
- •
Kilde: Sundhedsstyrelsen.