Liberal Alliance fortryder krav om folkeafstemning

LA vil alligevel ikke kræve folkeafstemning om EUs patentdomstol.

- Vi har hele tiden syntes, at patentdomstolen er en god idé. Men vi var for hurtigt ude at forlange en folkeafstemning Det siger Liberal Alliances partileder Anders Samuelsen.

Liberal Alliance stemmer ja til EUs nye patentdomstol, når den kommer til afstemning i folketingssalen senere på året.

Dermed lægger partiet ikke stemmer til at sende spørgsmålet til folkeafstemning.

- Vi har hele tiden syntes, at patentdomstolen er en god idé. Men vi var for hurtigt ude at forlange en folkeafstemning. Siden har vi dog lyttet til kritikken og må erkende, at sagen ikke er stor nok til at kræve en afstemning, siger Liberal Alliances partileder Anders Samuelsen.

5/6 flertal er et krav

Dermed står Dansk Folkeparti og Enhedslisten som de eneste fortsat fast på, at spørgsmålet om den danske tilslutning til patentdomstolen bør afgøres ved en folkeafstemning. Det skyldes, at det vil betyde afgivelse af dansk suverænitet, hvis Danmark går med.

Det kræver fem sjettedeles flertal i Folketinget, hvis Danmark skal gå med i patentdomstolen. Hvis ikke det flertal kan samles, og det kræver, at enten DF eller Enhedslisten skifter standpunkt, så skal spørgsmålet til folkeafstemning.

Ikke opgivet alle ønsker

I Liberal Alliance har man ikke droppet alle ønsker om folkeafstemninger. Således fastholder partiet fortsat kravet om en folkeafstemning om EUs finanspagt, siger EU-ordfører Merete Riisager:

- Vi bør have folkeafstemninger ved sager af vidtrækkende betydning - som f.eks. Finanspagten, der er en de facto-indførelse af euroen ad bagdøren. Men man bør ikke tage luften ud af folkeafstemningsinstrumentet ved at bruge det på sager, der ikke ændrer Danmarks generelle forhold til EU, siger Merete Riisager.

/ritzau/

Facebook
Twitter