Liberal Alliance fritstiller sine medlemmer i burkaforbuddet

LA står ikke længere som parti bag burkaforbuddet. Dermed har blå blok ikke længere selv flertal.

Flertallet i blå blok for et forbud mod burkaen smuldrer. Ganske opsigtsvækkende har Liberal Alliance nu besluttet at fritstille alle folketingsmedlemmer den dag forslaget skal til afstemning. Dermed kan de stemme, som de vil, og det bliver for de flestes vedkommende et nej. Dermed står regeringspartierne ikke længere samlet.

- Jeg tror, at vi alle i de borgerlige og liberale partier er enige om, at kvindeundertrykkelse er en forfærdelig ting, som skal bekæmpes. Det er vi helt enige om. Så kan der være forskellige holdninger til, hvordan man bedst gør det. Nogle mener, at forbud er den rigtige vej, andre mener, at forbud mod burka ikke er den rigtige vej.

- Der er forskellige hensyn og principper på spil, som mange har stærke holdninger til. På den baggrund har vi besluttet at fritstille vores Folketingsgruppe, siger Liberal Alliances politiske ordfører Christina Egelund.

Så det vil sige, at Liberal Alliance som samlet parti ikke længere står bag burkaforbuddet?

-Det vil sige, at den dag det her forslag kommer til afstemning i Folketingssalen, vil der ske det, at de LA-ministre, der skal stemme den dag, de stemmer sammen med regeringen – altså for forslaget. Vi andre, den resterende del af Liberal Alliances folketingsgruppe stemmer efter, hvad vi selv hver især synes er det rigtige at gøre i forbindelse med det her forslag.

Samuelsens kattelem

Liberal Alliance benytter sig af den kattelem, som partiets leder, Anders Samuelsen, nævnte i sit opslag på Facebook i oktober, da Liberal Alliance i første omgang indvilgede i at bakke op om et forbud mod burkaen.

Det skete efter, at Venstre og Socialdemokratiet efter en lang tænkepause valgte at bakke op om forslaget fra de Konservative og Dansk Folkeparti.

- Nu er der så et kæmpe flertal i Folketinget, der mener at Burkaen/maskeringen skal forbydes. Liberal Alliance agter ikke at være mørkemænds forlængede arm i det danske Folketing. Så hvis det er praktisk muligt med et sådan forbud UDEN, at vi kommer til at gøre vold på os selv og vores egne værdier, ja så stemmer LA for, skrev Anders Samuelsen på Facebook 6. oktober.

Hvordan kan man som regeringsparti i sidste øjeblik sige, at vi ikke alle sammen er med på den her?

- Der er jo ikke noget sidste øjeblik over det her. Vi sagde i efteråret, da diskussionen om burkaforbuddet rasede ret voldsomt, at vi vil ikke stå i vejen for at man kunne undersøge muligheden for at lave et meningsfyldt lovforslag på det her område. Vi sagde også, at vi troede, det ville blive vanskeligt at indrette god lovgivning, som forbyder burka og niqab.

Kan man regne med LA?

- Ja, det kan man.

Kan Lars Løkke Rasmussen regne med LA?

- Ja, det kan han.

Tror du ikke, at Lars Løkke Rasmussen er lidt skuffet for øjeblikket?

- Nej, det er jo ikke sådan, at vi meddeler det her til statsministeren gennem medierne. Det har vi selvfølgelig sagt til ham.

Hvad var reaktionen?

- Det må I spørge statsministeren om.

Bøden bliver 1.000 kroner

Nu er forslaget så klar og det stritter så meget i mod Liberal Alliances liberale kerneværdier, at folketingsmedlemmerne bliver fritstillet. Forslaget betyder blandt andet, at det vil være forbudt at bære kunstigt skæg, masker, hue og halstørklæde – hvis det vel og mærke ikke er koldt nok. Politiet skal selv vurdere, hvornår det er koldt nok. Bøden kan blive alt mellem 1000 og 10.000 kroner, alt efter hvor mange gange man overtræder loven.

Meldingen fra Liberal Alliance betyder, at pilen nu peger på Socialdemokratiet. Det er dem, der skal bære flertallet hjem, men det er usikkert, hvad de ender med at gøre. Socialdemokratiet har hele tiden talt om forbud mod niqab og burka, men de har ikke talt om et tildækningsforbud, som nu bliver overskriften på lovforslaget.

I P1's politiske magasin Slotsholmen sagde Socialdemokratiets retsordfører Trine Bramsen i torsdags, at forslaget rammer forbi skiven. Nu vil hun læse forslaget igennem.

Socialdemokratiet har også tidligere talt om, at de gerne vil have undersøgt, om det kan være rigtigt, at man ikke bare kan nøjes med at forbyde burka og niqab. Det har Justitsministeriet svaret på i sidste uge og dommen var klar: Det vil være i strid med Grundloven, hvis politikerne går efter en bestemt religion.

Dermed er tildækningsforbuddets skæbne uvist.

Facebook
Twitter