Liberal Alliance siger stop for flere udflytningsrunder

Regeringspartiet mener, at smertegrænsen for udflytning af arbejdspladser nu er nået.

Der er ikke grund til at flytte flere statslige job ud af hovedstaden, mener Liberal Alliances politiske ordfører, Christina Egelund. (Foto: © Òlafur Steinar Gestsson, Scanpix)

Der har været fart på regeringens ambition om at bringe Danmark i bedre balance. Knap 8.000 arbejdspladser er over to runder blevet flyttet - eller planlagt til snart at skulle flytte - væk fra København og ud i resten af Danmark, hvis man medregner opsplitningen af Skat.

Men nok er nok, og der kommer ikke flere større udflytningsrunder af den karakter, siger regeringspartiet Liberal Alliance nu. Smertegrænsen er nået.

- Vi synes, at de udflytningsrunder, der er vedtaget og er i gang med blive effektueret, er rigtig fine, siger politisk ordfører Christina Egelund til DR’s ugentlige politiske magasin Slotsholmen på P1 og fortsætter:

- Når det så er sagt, så er det naturlige næste spørgsmål: Skal man vedtage en tredje udflytningsrunde? Det har vi drøftet hos os, og det mener vi ikke, der er nogen grund til at gøre. Det har haft sin tid.

Manglen på hænder

Flere steder er det så svært at finde ledige hænder, at det ikke længere giver mening at flytte arbejdspladser ud, lyder regeringspartiets argument:

- Det går så godt i Danmark, at man nogle steder i Jylland mangler mere arbejdskraft end i København, siger Christina Egelund.

Men selvom Liberal Alliance ikke går ind for flere udflytninger, så er det ikke et ultimativt krav i regeringen:

- Nej, politik er altid til forhandling, men Liberal Alliance mener ikke, der er grund til en tredje stor udflytningsrunde, siger den politiske ordfører.

Synes du, det her udtryk for en gang københavner-bashing?

- Der har i hvert fald været sådan en anti-elite-bølge, som jeg synes er meget mærkelig. Vi er et af de mest lige lande i verden - også mentalt og kulturelt. Jeg synes ikke, der er meget stor forskel på os. Så den del har været en lille smule underlig.

Baglandskritik efter to runders jobflytning

Udflytningerne har fået stor opmærksomhed, men også kritik i regeringspartiernes bagland. Borgmestre og regionsrådsmedlemmer fra Venstre og De Konservative i Nordjylland føler sig forbigået, mens den borgerlig-liberale debattør Jarl Cordua i kraftige vendinger har opfordret regeringspartierne til at stoppe med at flytte flere arbejdspladser ud af hovedstaden.

En kritik, som delvist er blevet anerkendt af folketingsmedlemmet Jan E. Jørgensen fra Venstre, der har kritiseret udflytningen af Det Økonomiske Råd til Horsens.

På kortet herunder kan du se, hvor de statslige arbejdspladser er flyttet hen - eller skal flyttes hen - som konsekvens af regeringens to udflytningsrunder.