Liberal Alliance: Smøger uden røg er ok

E-cigaretter med nikotin er i dag forbudt. Liberal Alliance vil tillade dem, fordi de holder nogle rygere væk fra røgtobak. Socialdemokraterne er imod.

Liberal Alliance åbner nu debatten om, hvorvidt e-cigaretter skal gøres lovlige. Socialdemokraterne siger nej. (© DR)

Tobak uden røg skal være tilladt, mener Liberal Alliance, der vil tillade e-cigaretter med nikotin.

- De er fuldstændig tåbeligt, at der er et forbud imod dem, siger Joakim B. Olsen, sundhedsordfører Liberal Alliance.

E-cigaretter består af en elektronisk glødetråd, som varmer en væske med kemiske stoffer op. Rygeren kan så ind- og udånde dampen.

LA: Sund fonuft

I dag er det kun tilladt at bruge e-cigaretter, som ikke indeholder nikotin, men det vil Liberal Alliance nu have ændret på.

- Helt sund fornuft tilsiger, at det at få damp ned i lungerne er mindre farligt end at få røg ned i lungerne, siger Joakim B. Olsen.

Socialdemokraterne er dog ikke klar til at tillade nikotin i de elektroniske cigaretter. Sundhedsordføreren for Socialdemokratiet frygter for, hvilke bivirkninger de elektroniske cigaretter kan have.

Ukendte bivirkninger

- Man bliver nødt til at lytte til Sundhedsstyrelsen og Kræftens Bekæmpelse, siger Flemming Møller Mortensen, sundhedsordfører Socialdemokratiet.

Han er dog ikke klar til helt at forbyde e-cigaretter, som Kræftens Bekæmpelse ellers ønsker. Interesseorganisationen mener, at der vil gå mellem ti og tyve år, før vi kender samtlige virkninger af dampcigaretterne.

Joakim B. Olsen er i den modsatte grøft. Han mener, at e-cigaretterne er med til at begrænse rygning.

- De får faktisk folk til at gå væk fra traditionel røgtobak, siger Joakim B. Olsen.

Facebook
Twitter