Liberal Alliances bagland presser Anders Samuelsen på topskatten

Regeringens kommende skatteudspil skal indeholde forslag om, at færre skal betale topskat, selv om der er politisk flertal imod netop det, mener LA-bagland. Det vil partitoppen dog ikke love.

Græsrødderne i Liberal Alliance vil have partileder Anders Samuelsen til at sørge for, at VLAK-regeringen spiller ud med et skatteforslag, hvor færre skal betale topskat. (Foto: Emil Hougaard © Scanpix)

Liberal Alliances partitop skal sætte sig igennem i regeringen og insistere på, at det bliver en del af regeringens kommende skatteudspil, at færre skal betale topskat.

Sådan lyder det nu fra en række af Liberal Alliances egne lokalformænd. En af dem er Mia Due Christensen, lokalformand i Fredensborg i Nordsjællands storekreds, hvor partileder Anders Samuelsen er opstillet.

Hun siger direkte, at hun vil føle sig ”snydt og at det vil være et ”utvetydigt” nederlag og for Liberal Alliance, hvis regeringen ikke har forslaget om at mindske antallet af topskatteydere med i sit skatteudspil.

- Der skal klart stå i regeringens udspil, at færre skal betale topskat. Selvfølgelig. Sker det ikke, vil jeg blive meget skuffet. Ellers har vi jo givet op, siger Mia Due Christensen, der mener regeringen lavet et knæfald for Kristian Thulesen Dahl og Dansk Folkeparti, hvis den dropper al snak om topskat i sit skatteudspil.

Vil et være et nederlag for Liberal Alliance, hvis det ikke kommer med i regeringens udspil, at færre skal betale topskat?

- Ja. Utvetydigt ja. Det var jo det, vi gik til valg på, siger Mia Due Christensen.

Omtrent samme toner lyder fra Liberal Alliances lokalformand i Egedal, Tommy Højegaard.

- Regeringens udspil bør indeholde, at færre skal betale topskat. Det vil være en skuffelse, hvis man bøjer sig for forhånd. Vi skal ikke lægge et kompromis frem på forhånd, for så har man jo tabt på forhånd.

- Der skal være noget at forhandle om, og det er vigtigt at man i dansk politik kan se forskel på partierne, siger Tommy Højegaard, der også er folketingskandidat i Nordsjællands Storkreds, siger han.

DF har sagt nej

Meldingen fra Liberal Alliances baglandsfolk kommer i kølvandet på, at Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, tidligere på ugen sagde fra over for regeringens ambition om at markant færre danskere skal betale topskat.

- Tiden er ikke til at sænke skatten for dem, der tjener mest, sagde partiformand Kristian Thulesen Dahl til DR Nyheder, som dermed tilsluttede sig Socialdemokraternes afvisning af at hæve beløbsgrænsen for, hvornår man betaler topskat.

Samtidig advarede Thulesen Dahl om, at VLAK-regeringen risikerede at få et politisk efterår, der vil ende i det rene ingenting, fordi partierne i blå blok ikke kan nå til enighed på skatteområdet. Altså lige som sidste efterår, advarede DF-formanden.

Topskattegrænsen ligger i dag på 479.600 kroner. Hvis man tjener mere end det beløb på et år, skal man dermed betale 15 procent ekstra i skat af den del af lønnen, som ligger over grænsen. Omkring en halv million danskere betaler topskat.

Men det er vigtigt, at partitoppen i Liberal Alliance med Anders Samuelsen i spidsen presser på internt i regeringen for at regeringsudspillet indeholder topskattelettelser, mener Rune Hjortkjær Meldgaard, lokalformand i Aarhus.

- Selv om Thulesen Dahl siger nej, kan vi jo godt promovere vores politik, så det skal da med i udspillet, at man enten lader færre danskere betale topskat eller sænker topskatteprocenten, siger Rune Hjortkjær Meldgaard.

Også hos Liberal Alliance i Horsens holder man topskatte-fanen højt.

- Det er jo Liberal Alliances mærkesag, at vi skal have topskatten fjernet. Topskatten er en jalousi-skat, og det vil hjælpe på både vækst og beskæftigelse, hvis den blev fjernet.

- Derfor går vi forhåbentlig til forhandlingerne med et forslag om at færre skal betale topskat. Det vil være et godt udgangspunkt. Som en af græsrødderne i Liberal Alliance vil jeg da være skuffet, hvis det ikke er med, siger Jakob Bille, formand for Liberal Alliance i Horsens, hvor Anders Samuelsen bor.

- Det vil være ærgerligt, hvis det ikke er med i udspillet. En højere beløbsgrænse for, hvornår man skal betale topskat, vil jo betyde, at folk vil arbejde mere, siger Kjeld Wetlesen, der er formand for Liberal Alliances lokalafdeling i Fjordbyerne.

DR Nyheder har talt med en håndfuld andre LA-lokalformænd, som ikke ønsker at kommentere spørgsmålet.

LA-toppen vil ikke love noget

Partileder Anders Samuelsen ønsker ikke at kommentere sine partifællers udsagn. Han henviser i stedet til partiets politiske ordfører, Christina Egelund. Og selv om der altså står i regeringsgrundlaget at Venstre, Konservative og Liberal Alliance ønsker at mindske antallet af topskatteydere markant, så vil heller ikke Christina Egelund love, at regeringsudspillet vil indeholde noget om topskat.

- Regeringen kommer med sit udspil senere på måneden, så det kan jeg ikke løfte sløret for. Alle må væbne sig med tålmodighed, siger Liberal Alliances politiske ordfører, som heller ikke vil fortælle, om Liberal Alliance håber, at skatteudspillet skal indeholde forslag om at færre skal betale topskat.

- Du får mig ikke til at afsige dom over et udspil, som ikke er præsenteret endnu. Liberal Alliances skattepolitik er klar: Vi synes alle skatter og afgifter i det her land er for høje, og at de skal sættes ned, siger Christina Egelund.

Så du kan ikke love dine egne partifæller, at det kommer med i regeringens udspil - og som der står i regeringsgrundlaget - at færre skal betale topskat?

- Vi er nødt til at respektere processen. Det næste, der skal ske, er, at regeringen fremlægger et udspil, og derefter skal der forhandles, siger Christina Egelund.

Sidste efterår var det nærmest et spørgsmål om liv eller død for Liberal Alliance, at topskatten blev sat ned. Hvor vigtigt er topskat i dette efterår?

- Der er jo sket meget siden sidste år. Men det, der ikke er nyt, er, at vi synes, at alle skatter og afgifter skal sættes ned, siger Christian Egelund og afviser, at det vil være et nederlag for Liberal Alliance, hvis der slet ikke bliver rørt ved topskatten overhovedet.

Heller ikke statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) ønsker at løfte sløret for, om regeringens skatteudspil vil stå mål med de ambitioner på topskatten, som regeringen selv har udtrykt i sit regeringsgrundlag.

- Vi er i gang med at forberede vores udspil. Og vi vil finde en fornuftig balance mellem vores egne ambitioner og en læsning af den parlamentariske situation, lød det fra Lars Løkke Rasmussen på Venstres sommergruppemøde i fredags.

  • Fakta om topskat:

  • Topskattegrænsen ligger i dag på 479.600 kroner.

  • Hvis man tjener mere end det beløb på et år, skal man dermed betale 15 procent ekstra i skat af den del af lønnen, som ligger over grænsen.

  • Omkring en halv million danskere betaler topskat. Det svarer til ti procent af alle skatteydere.

  • Det vil koste 2,6 milliarder kroner at sænke topskatten fra 15 til 10 procent ifølge beregninger fra Skatteministeriet.

  • I 1993 indførte Nyrup-regeringen topskatten. Topskatten blev sat til 12,5 procent i 1994, 13,5 procent i 1995 og 15 procent i 1996.

FacebookTwitter