Lidegaard afviser australsk flygtningeløsning

EU's politik overfor flygtende på Middelhavet skal overholde internationale konventioner, fastslår minister.

Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) vil ikke skele til Australiens flygtningepraksis med at stoppe bådflygtninge inden de når frem og sende dem tilbage. (Foto: Sophia Juliane Lydolph (arkivfoto) © Scanpix)

EU skal ikke lade sig inspirere af Australiens flygtningepolitik, der i praksis betyder, at flygtninge og migranter til havs bliver stoppet på deres færd, før de når i land.

Sådan lyder meldingen fra udenrigsminister Martin Lidegaard (R), efter at den australske politik har lydt tiltalende for særligt Dansk Folkeparti, der ønsker at indføre en lignende europæisk praksis.

- Vores udgangspunkt er selvfølgelig, at EU skal overholde de konventioner, vi har underskrevet. Så det, vi skal lave, skal holde sig inden for de menneskerettigheder, vi selv kæmper for rundt omkring i verden, siger Martin Lidegaard.

Australsk praksis er inhuman

Han svarer ikke direkte på, om den australsk-inspirerede praksis, der er kommet på tale, er ulovlig. Men det er jo i hvert fald det, der er blevet sagt, at den er, lyder det fra den danske minister.

Det seneste halvandet år har Australien tvunget migrantbåde til at vende om, når de har opdaget dem på åbent hav. Ifølge kritikere, heriblandt FN, er Australiens politik inhuman.

Smugleres skibe skal ødelægges

Lidegaard afviser at forholde sig mere konkret til det store lands migrationspolitik, men slår fast, at det europæiske fokus skal være på at standse menneskesmuglerne ved at ødelægge deres skibe.

- Det har selvfølgelig en stor præventiv effekt på menneskesmuglerne, fordi de risikerer, at deres skibe bliver konfiskeret, og de så ikke kan sejle mere, siger han.

Ulovligt at sende både retur

Den idé er allerede en del af EU-Kommissionens 10-punktsplan til bedre håndtering af migrationsstrømmen, der bevæger sig mod Europa over Middelhavet. Planen blev fremlagt mandag.

Det har de seneste år flere gange vakt debat i Europa, når der har været forlydender om, at den kontroversielle praksis med at sende migrantbåde væk blandt andet skulle have været brugt i Grækenland.

EU-Kommissionen har flere gange kommenteret forlydenderne med klare meldinger om, at der er tale om en ulovlig praksis.

/ritzau/

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk