Lidegaard fordømmer angreb på Israel og begræder de civile tab i Gaza

Den danske udenrigsminister siger, Israel har ret til at forsvare sig selv, men undrer sig over omfanget af dræbte.

Udenrigsminister Martin Lidegaard begræder de civile tab i Gaza og fordømmer angrebene på Israel. (© DR)

Efter længere tids tavshed melder den danske udenrigsminister, Martin Lidegaard (R), sig lørdag på banen med en kommentar til konflikten mellem Hamas og Israel.

Udenrigsministeren skriver på sin Facebook-profil, at han nu er i gang med at forberede sig til næste uges møde mellem udenrigsministrene i EU.

Et møde, som kommer til at handle om situationen i Ukraine efter nedskydningen af flyet MH17 såvel som uroen i Mellemøsten. Den sidste udvikling kalder han trist og negativ og skriver derefter specifict om konflikten mellem Hamas i Gaza og Israel.

Våbenhvile nu

- Hamas og andre grupper i Gaza sender livsfarlige raketter mod den israelske civile befolkning - i flæng. Det fordømmer jeg og regeringen. Hamas må og skal også indgå og overholde våbenhviler, skriver Martin Lidegaard.

- Til gengæld ikke til at bære at se de mange civile ofre, som Israels aktioner har kostet. Jeg opfatter både mig selv og Danmark som venner af Israel, men Israel gør det ikke altid let for sine venner at forsvare landets gerninger, når så mange uskyldige mænd, kvinder og børn mister livet. Alle forstår Israels behov for at forsvare sig selv. Men det er svært at forklare, hvorfor det skal koste så mange uskyldige mennesker livet. Derfor våbenhvile nu, skriver Martin Lidegaard.

Lørdag aften er antallet af dræbte i Gaza på mindst 330, hvoraf størstedelen er civile. I Israel er tre soldater blevet slået ihjel. Langt hovedparten af raketterne mod Israel bliver stoppet af det israelske missilskjold Iron Dome.

Udenrigsministerens presseafdeling fortæller, at ministeren først udtaler sig yderligere om udviklingen i Mellemøsten mandag.

Enhedslisten: Chokerende

På det sociale medie Twitter langer både Enhedslisten og SF ud efter Martin Lidegaard, fordi de mener, han er for vag i sine udtalelser i forhold til Israel.

Endvidere kalder Per Clausen, Enhedslistens fungerende ordfører, udtalelserne for "chokerende", og et udtryk for hykleri.

- Jeg mener, at den danske regering klart må fordømme Israels kollektive afstraffelse af palæstinenserne og kræve et øjeblikkeligt stop for angrebne. I EU må regeringen kræve, at Israel øjeblikkeligt slettes fra over nationer, som har særlig begunstiget handelsaftaler, skriver Per Clausen i en mail.