Lidegaard: Ikke godt nok

Klima- og energiminister Martin Lidegaard er ikke ovenud tilfreds med slutteksten fra FNs Rio+20-mødet i Brasilien. Han vurderer den bedre end frygtet, men slet ikke god nok.

Klima- og energiminister Martin Lidegaard finder slutteksten i FNs Rio+20-mødet utilstrækkelig (© DR)

Den danske klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) erkender, at aftalen på FN's stort anlagte Rio-møde om bæredygtighed, langt fra er prangende.

Slet ikke godt nok

Aftalen som regeringschefer og statsleder bliver præsentert for, når de ankommer til Rio+20 onsdag, får især kritik for at være uden konkrete og forpligtende mål. Og Martin Lidegaard er et godt stykke hen ad vejen enig.

- Hvis du kigger på, hvad der er behov for, i forhold til de klimaproblemer, miljøproblemer og fattigdomsproblemer, vi har, så er det slet, slet ikke godt nok, siger Martin Lidegaard til Ritzau.

Heller ikke hans ministerkollega på miljøområdet Ida Auken (SF) rækker armene jublende i vejret:

- Kampen fortsætter de kommende år, men det er vigtigt, at EU spiller i de kommende forhandlinger for at gøre det her mere konkret, for EU er den spiller på verdensplan, der har den mest progressive kritik og dem, der vil gøre det her mere ambitiøst og konkret, siger hun.

Concito: Tynd kop te

Kritikken af slutteksten deles af miljøorganisationerne. Klimachef i Verdensnaturfonden John Nordbo:

- Vi har 49 siders tekst, som stort set er indholdsløst. Der er en masse pæne erklæringer om at det er vigftigt at tage hensyn til miljø og natur og bekæmpe fattigdom, men når det kommer til at sætte nye initiativer i søen, så er der meget lidt af det, siger han.

Direktør i den grønne tænketank Concito giver teksten disse ord med på vejen:

- Det er en tynd kop te, der er brygget på gamle uindfriede løfter - tilsat et stænk af løfter om at vi skal forhandle videre til næste år om nogle bæredygtighedsmål og så er der et strejf af at verdensøkonomien skal være mere grøn. Det eneste lyspunkt er, at begrebet grøn energi skal være central i de kommende diskussioner om økonomisk vækst, siger han.

Udover flere miljøorganisationer revser også den danske EU-klimakommissær Connie Hedegaard aftalen.

- Der var ingen af de folk, som vedtog teksten, som var glade. Så svag er den, skriver Connie Hedegaard på det sociale netværk Twitter.