Lidegaard: Vi vil gerne anerkende Palæstina, men...

Regeringen drømmer om at anerkende Palæstina som stat, men er ikke klar til at stemme ja til et konkret forslag lige nu.

Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) i selskab med Mellemfolkeligt Samvirkes generalsekretær, Frans Mikael Jensen. (© DR)

Den danske regering har en drøm om at anerkende Palæstina som en selvstændig stat.

Den drøm går bare ikke i opfyldelse lige nu, siger udenrigsminister Martin Lidegaard (R) på dagen, hvor Folketinget behandler et forslag fra SF og Enhedslisten om at anerkende Palæstina som stat.

- Vi vil gerne anerkende Palæstina. Vi glæder os til det, men vi vil gøre det, når det kan gøre en forskel i fredsprocessen, siger Martin Lidegaard.

- Det vil sige, når så mange EU-lande som muligt er med, og når det virkelig skubber til parterne. Ikke mindst til Israel, siger han.

Lidegaard: Hele EU skal være med

Netop i EU har Socialdemokraternes tre europaparlamentsmedlemmer bekendtgjort, at de ønsker at stemme for en Palæstina-resolution i næste uge, hvis den endelige resolutionstekst i parlamentet indeholder en opfordring til samtlige EU-lande om at anerkende Palæstina som stat.

Det strider ellers imod den danske regerings og Socialdemokraternes nuværende linje.

Ifølge udenrigsminister Martin Lidegaard har symbolske anerkendelser i nationale parlamenter som eksempelvis Folketinget dog ingen reel betydning.

- Der er 138 lande, der allerede har anerkendt Palæstina, og det har desværre ikke ført noget som helst med sig. Så det er en stor symbolsk handling, og jeg vil gerne bruge den handling til noget realpolitik og til at flytte noget. Det tror jeg bedst, man gør, hvis det er et samlet EU, siger Martin Lidegaard.

Men du ville gerne stemme ja med hjertet i dag?

- Hvis jeg kunne være sikker på, at man kunne få en levedygtig palæstinensisk stat, og at man ville have resten af EU med, så kunne det måske gøre en forskel, ja. Men i den nuværende situation, tror jeg ikke, at det kan gøre en forskel, siger udenrigsministeren.

Rekordmange underskrifter

Martin Lidegaard fik torsdag overrakt 34.500 underskrifter, som Mellemfolkeligt Samvirke har indsamlet fra danskere, der mener, at regeringen bør anerkende Palæstina som en selvstændig stat.

34.500 danskere har skrevet under på, at SR-regeringen bør anerkende Palæstina som en stat. (© DR)

Det er det højeste antal underskrifter, organisationen nogensinde har indsamlet.

- Vi vil vise, at der er et folkeligt pres i Danmark og hele Europa om, at der skal ske noget i Palæstina. Vi har ventet i 20 år, der er ingen fredsproces, og der skal gang i den. Derfor må man tage et nyt skridt fra dansk side, siger generalsekretær Frans Mikael Jensen.

Han mener, at den danske regering - som i sit regeringsgrundlag lover at "arbejde for anerkendelse og etablering af en selvstændig og levedygtig Palæstina-stat - er fuld af tomme ord.

- Det er snak. Vi har snakket i 20 år, og der sker ikke noget. Hvis vi ikke viser flere tænder og viser, at vi mener det, så sker der intet. Så fortsætter Israel med bosættelsespolitikken, og der er nødt til at komme en ny dynamik, siger Frans Mikael Jensen.

Facebook
Twitter