Ligestillingarbejdsmarkedet: Mødre og fædre skal have lige meget barsel

Aftalen er indgået mellem nogle af arbejdsmarkedets helt tunge parter. Den skal vedtages i Folketinget, før den kan træde i kraft.

Grafik: Nathalie Nystad

Fremover skal mængden af barsel fordeles langt mere ligeligt, end det hidtil har været tilfældet.

I hvert fald hvis det står til den nye aftale, som landets arbejdsgivere og lønmodtagere netop er blevet enige om. Det skriver Berlingske.

Aftalen skal være med til at sikre en større ligestillingarbejdsmarkedet og give både mødre og fædre lige meget barsel.

Med aftalen lægges der op til, at der skal øremærkes 11 uger til hver.

De øremærkede barselsuger kan ikke overføres mellem forældrene, og det betyder, at hvis ikke den ene part tager fri fra arbejde i 11 uger, vil barslen gå tabt.

Desuden tildeles begge forældre 13 ugers barsel hver, som de frit kan fordele mellem sig.

Aftalen er indgået mellem Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), der repræsenterer 1,3 millioner lønmodtagere og Dansk Arbejdsgiverforening (DA), som repræsenterer 25.000 virksomheder.

Forhandlingerne har været længe undervejs og kommer i anledning af EU's såkaldte orlovsdirektiv fra 2019, som pålægger EU-landene ni ugers øremærket barsel til hver forælder.

I dag fungerer det sådan, at fædrene kun har to ugers øremærket barsel, mens 14 uger er øremærket til mødrene. Derudover tildeles moderen 32 uger, som kan fordeles mellem forældrene.

Grafik: Nathalie Nystad/Unsplash

Direktør: 11 uger til mænd er ikke tilstrækkeligt

Ifølge Majbrit Berlau, der som næstformand for FH har ført forhandlingerne, vil aftalen føre gode ting med sig for både far og mor.

- Når vi bryder de her strukturelle barrierer ned, så får far bedre adgang til babys liv, og vi kommer i høj grad uligelønnen til livs, siger hun.

Her kan du se Majbrit Berlau, næstformand for Fagbevægelsens Hovedorganisation.

Bodil Nordestgaard, administrerende direktør for fagforbundet Lederne, mener dog ikke, at de 11 ugers øremærkede barsel til mænd er tilstrækkeligt. Hun foreslår i stedet 18 uger, fordi kvinder generelt har flere dage væk fra arbejdsmarkedet med barnet:

- Vi ved, at den her meget skæve fordeling af barsel lægger en betydelig dæmper på kvinders karriere i dag, siger hun.

Tal viser, at hvis mor og far boede sammen og begge havde ret til barselsdagpenge, tog dem, der blev fædre i 2018, 32 dages barsel i gennemsnit, mens kvinderne tog 274 dage.

Aftalen møder politisk opbakning

Inden aftalen kan træde i kraft skal den vedtages som lov i Folketinget.

Arbejdsmarkedets parters idé om at dele barslen lige mellem forældrene møder opbakning fra et politisk flertal. Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) sætter pris på, at Dansk Arbejdsgiverforening og Fagbevægelsens Hovedorganisation har meldt sig på banen:

- Jeg synes, at det som FH og DA i første omgang er blevet enige om, virkelig er ambitiøst og progressivt. Jeg synes, det indeholder en masse balance og hensyn til familierne. Men samtidigt vil det være et kvantespring for ligestillingen, siger han til P1 Morgen.

Regeringens tre støttepartier er også tilhængere af at skabe total ligestilling i fordelingen af barsel mellem forældrene, men vil gå til forhandlingerne i håbet om at endnu flere ugers barsel bliver øremærket. 14 uger til hver forælder.

Også Danmarks næststørste parti, Venstre, kan se idéen med at dele barslen ligeligt.

- Vi kan jo bare se, at det gør noget for ligestillingsområdet. Det gør noget for samfundet. Det gør noget for kvinderne og deres deltagelse på arbejdsmarkedet. Derfor synes vi, at den her model er en rigtig fin model, der stadigvæk giver meget frihed til familien, siger ligestillingsordfører Fatma Øktem (V) til P1 Morgen.

Men den opfattelse deles ikke af alle partierne i blå blok. Hverken hos Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, det Konservative Folkeparti eller Nye Borgerlige bliver aftalen positivt modtaget.

- Vi siger nej tak. Tanken om, at regeringen skal komme og diktere den enkelte familie og hvad, der er bedst for det enkelte barn, det synes jeg hører en anden tid til, siger formand for Nye Borgerlige Pernille Vermund.

I Det Konservative Folkeparti mener man ikke, at politikerne på Christiansborg eller i EU skal øremærke barslen til forældrene.

- Vi er ikke begejstrede i det Konservative Folkeparti, fordi vi helt grundlæggende mener, at familierne skal have så meget frihed som muligt til at planlægge barslen, så det giver mening i den enkelte familie, siger Mette Abildgaard (K), politisk ordfører.

I videoen herunder kan du se Pernille Knudsen, Viceadministrerende direktør, Dansk Arbejdsgiverforening.

Tilføjet: Citat fra Mette Abildgaard, Konservative Folkeparti og Pernille Vermund, Nye Borgerlige.