LISTE 3 store ødelæggende cyperangreb: Forsvar, hospitaler og Mærsk

Flere cyberangreb har allerede haft alvorlige konsekvenser, både i Danmark og internationalt.

WannaCry-angrebet lagde de britiske hospitaler ned i maj 2017. Der var tale om ransomware, hvor hackerne ville have løsepenge for at låse computeren op igen. (Foto: handout © Scanpix)

Cyberangreb er en alvorlig trussel mod det danske samfund.

Men sikkerheden er ikke god nok, mener partierne bag det kommende forsvarsforlig, som derfor ifølge et udkast til en aftaletekst lægger op til, at der bliver brugt 1,4 milliarder kroner på cybersikkerhed i de kommende seks år.

Center for Cybersikkerhed, der er en del af Forsvarets Efterretningstjeneste, skal styrkes, og Danmarks samlede forsvar mod cyberangreb skal ensrettes.

Og det er der god grund til. Her følger en liste over nogle af de senere års mest alvorlige cyberangreb:

Petya/NotPetya-angrebet kostede Mærsk milliarder

Petya/NotPetya var et omfattende cyberangreb i juli 2017, som lagde det meste af Ukraine ned. Det påvirkede den danske rederigigant A.P. Møller-Mærsk, og ifølge virksomhedens egne beregninger endte det med at koste omkring to milliarder kroner, fordi man var nødt til at genopbygge hele virksomhedens it på bare to uger.

Ifølge CIA stod Rusland bag angrebet.

Fancy Bears fik adgang til Forsvarets mail-systemer

De russiske hackere Fancy Bears fik både i 2015 og 2016 skaffet sig adgang til Forsvarets interne mail-systemer, da medarbejdere ifølge Center For Cybersikkerhed gik i en såkaldt phishing-fælde og blev franarret deres password på en falsk login-side.

Adgangen var var dog til et internt mailsystem, der er beregnet til ’ikke-klassificerede oplysninger.’ Det er uvist, hvor mange mail-konti i Forsvaret de russiske hackere har haft adgang til.

De russiske myndigheder afviser, at man står bag hackergruppen Fancy Bears.

WannaCry lagde de britiske hospitaler ned

I maj 2017 blev computere verden over ramt af WannaCry-virusangrebet, hvor man skulle betale løsepenge i bitcoin, hvis man ville have sin computer til at virke igen. Ifølge Europol blev mere end 200.000 computere i 150 forskellige lande inficeret med ransomware, værst ramt var Rusland, Ukraine, Taiwan og Indien.

I Europa vakte det især opsigt, at det britiske hospitalsvæsen blev hårdt ramt, og det gik ud over mere end 70.000 apparater, heriblandt scannere, operationsudstyr og køleskabe til opbevaring af blodposer. Man måtte afvise ikke-akutte patienter.

USA, Storbritannien og Australien fastslog i december, at Nordkorea stod bag angrebet.

Facebook
Twitter