LISTE Her er Dan Jørgensens omstridte holdninger

Nyudnævnt fødevareminister Dan Jørgensen (S) har igennem sin politiske karriere bragt en række markante forslag til debat.

Dan Jørgensen kommer hjem fra Europarlamentet og bliver ny fødevareminister efter Karen Hækkerup, som rykker over i Justitsministeriet.

Danmarks nye fødevareminister Dan Jørgensen (S) er kendt som en mand med meninger. Særdeles markante meninger endda.

En række af de mest markante udmeldinger har DR Nyheder samlet her.

Max otte timers transporttid

En af Dan Jørgensen mærkesager er hans kamp for, at dyr, der skal slagtes, maksimalt må transporteres i otte timer, hvorfor han også er initiativtager bag kampagnen 8Hours.eu.

Dan Jørgensen indsamlede i 2012 over én million underskrifter fra europæere til et resolutionsforslag, der skulle forbyde lang transporttid for slagtesvin. I juli 2013 måtte Dan Jørgensen dog erkende, at der ikke ville komme et forslag om forbedret dyrevelfærd.

- Det er jo en hån mod Europas borgere. Det er meget, meget sjældent, at man har så sikker en indikation på, hvad det er, folk egentlig vil have. Det giver sig selv, at der er behov for ny lovgivning. Og så bliver man bare hældt af brættet af EU-Kommissionen. Det er selvfølgelig dybt, dybt skuffende, sagde Dan Jørgensen dengang til Sjællandske.

Ulovlige sprøjtegifte skal koste landbrugsstøtten

I juni 2012 kom det frem, at omkring 120 danske landmænd fortsat købte og brugte ulovlige sprøjtegifte eller gødning.

Havde det dengang stået til Dan Jørgensen, skulle landmændene rammes hårdt på pengepungen.

- Hvis man bevidst har snydt, skal man have taget hele støtten i indeværende år, og under skærpende omstændigheder skal man have taget støtten de efterfølgende år, sagde Dan Jørgensen dengang til DR.

Skræmmebilleder på æggebakkerDan Jørgensen er som tidligere nævnt forkæmper for dyrs rettigheder, hvilket blandt andet indbragte ham titlen som årets dyreven i 2012.

Det er derfor ikke kun svinene, som Dan Jørgensen ønsker at tage hånd om, men for eksempel også høns. For at komme burhøns drift til livs foreslog han tidligere i år at indføre skræmmebilleder på æggebakker.

- Det kunne være et billede af, hvordan de her høns lever i burene, hvor det fremgår tydeligt, at det er nogle forpjuskede dyr, som har lidt over et A4-ark per dyr. Og det er nogle meget voldsomme billeder, forklarede han dengang til Politiken.

Forbud mod minkavl

Selvom der er masser af penge til den danske stat i minkavlsindustrien, så er Dan Jørgensen stærkt imod den. Derfor foreslog han i 2009 et forbud mod minkavl i Danmark og ligeledes i resten af EU.

- Anerkendelsen af, at det ikke er dyrevelfærdsmæssigt forsvarligt at avle mink, har spredt sig. Derfor regner jeg med at få opbakning til et totalforbud i hele EU, lød det fra Dan Jørgensen i en pressemeddelelse.

I 2012 ønskede daværende fødevareminister Mette Gjerskov dog ikke at forbyde den danske minkavl.

Vil forbyde muslingefiskeri

Det er dog ikke kun landbruget, som har Dan Jørgensens interesse. Også muslingefiskeriet står for skud.

I 2012 slog han på tromme for et forbud mod muslingeskrab, da det kunne være årsag til, at flere tusinde søstjerner døde ved Strib Nordstrand på Fyn. Her bad han Mette Gjerskov, hvis ministerpost han nu har overtaget, om at gøre noget ved problemet.

- Jeg skriver til min gode partikollega Mette Gjerskov, som heldigvis også går meget op i miljø- og naturbeskyttelse, og så håber jeg på, hun vil give mig ret i, at med de nye beviser vi har, så kan vi ikke fortsætte det her i fremtiden, sagde Dan Jørgensen til TV2 Fyn.

Mere kontrol af landbruget

Udefra set ser det altså ud til, at dansk landbrug og fiskeri skal vænne sig til en skrap minister, der ikke er bange for at gå i kamp med de store industrier.

Det fremgår blandt andet af dette citat, som han i 2012 giver til Fyens Stiftstidende.

- Arbejdet for at bremse tilbagegangen i biodiversitet har stået stille. Derfor skal vi til at kontrollere og regulere landbruget og fiskeriet meget mere.

FacebookTwitter