LO om IGU på Støjbergs bord: Ændringer vil være fuldstændig vanvittigt

LO og Dansk Arbejdsgiverforening blander sig i de vigtige forhandlinger om udlændinge og skattelettelser.

LO-formand Lizette Risgaard hilser på statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) ved et møde på Marienborg i september. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Det vil være et klart brud på den trepartsaftale, som LO og Dansk Arbejdsgiverforening har indgået med regeringen, hvis der i de højspændte forhandlinger om en udlændingeaftale ændres på den såkaldte integrationsgrunduddannelse (IGU).

Sådan lyder det fra LO-formand Lizette Risgaard, der sammen med DA tidligere i dag sendte et advarselsbrev til regeringen for at understrege, at en aftale er en aftale.

Brevet er en reaktion på, udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) i går aftes bekræftede, at IGU'en er på bordet i forhandlingerne med Dansk Folkeparti.

- Jeg kan ikke forestille mig, at en tidligere beskæftigelsesminister (Inger Støjberg, red.) vil spille hasard med den danske model og den trepartsinstitution, som vi hylder, siger Lizette Risgaard.

LO: Løser samfundsopgave

IGU'en er et af regeringens prestigeprojekter, som statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har store aktier i. Den blev forhandlet på plads som led i trepartsaftalen i foråret 2016.

Lizette Risgaard minder om, at lønmodtagere og arbejdsgivere dengang påtog sig et særligt samfundsansvar.

- Lønmodtagere og arbejdsgivere har indgået en aftale med regeringen, hvor vi tager et samfundsansvar og er med til at løse en opgave. Og der synes jeg, at det er rigtig ærgerligt og bekymrende, at sådan en udtalelse kan komme ud, siger LO-formanden.

Hun kalder det "fuldstændig vanvittigt", hvis regeringen ikke holder fast i IGU'en.

- Vi vil gerne minde regeringen om, at man ikke skal sidde og skalte og valte med en trepartsinstitution, og man skal være meget påpasselig med, hvad det er, man har gang i, siger hun.

IGU'en har som formål at få flere flygtninge ud på arbejdsmarkedet, og tal fra Danmarks Statistik viste for nylig, at antallet af flygtninge i arbejde er steget 323 procent siden 2015.

Så sent som i dag er der kommet nye tal for antallet af forløb, hvor udlændinge begynder i uddannelsen.

Regeringen: Positivt med IGU

Og ud fra ministerens skriftlige citater i pressemeddelelsen om den nye analyse at dømme, anser regeringen IGU'en for at være en succes.

- Det er positivt at se, at kommunerne har taget IGU-ordningen til sig, og at det går så godt med at få oprettet forløb i hele landet, udtaler Støjberg.

Det kan Lizette Risgaard også skrive under på:

- Arbejdsgiverne har taget den til sig, og de mennesker, som kommer til Danmark fra krig og ødelæggelse, har taget den til sig. De vil meget gerne være med til at bidrage til det her samfund. Og det var arbejdsmarkedets parters ønske med at gå ind i det, siger hun.

I Dansk Arbejdsgiverforening advarer administrerende direktør Jacob Holbraad også om at ændre i IGU'en.

- Når man har indgået en aftale, så er der en gensidig forpligtigelse til og forventning om aftaleparterne imellem, at aftalen står, indtil man måtte aftale noget andet mellem parterne. Det gælder også her, siger han:

- Det er på sin plads, at vi og LO gør regeringen opmærksom på, at de skal huske, at vi har en trepartsaftale fra 2016, som vedrører IGU-ordningen, og som i øvrigt fungerer godt, siger Jacob Holbraad.

Løkke afviser ikke

IGU'en strider grundlæggende mod Dansk Folkepartis ønsker om at stoppe al integration, og derfor har partiet ønsket at få den med i forhandlingerne, der kører sideløbende med drøftelserne om en skattereform.

Da trepartsaftalen blev indgået i 2016 var DF-formand Kristian Thulesen Dahl inderligt imod og mente, at det ville presse ufaglærte danskere og betyde, at flygtninge får tilskyndelse til at blive permanent i Danmark, frem for at rejse hjem, når der er fred i deres hjemlande.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) ville tidligere onsdag ikke afvise, at IGU'en er i spil i de politiske forhandlinger.

Han understregede, at regeringen lige som Dansk Folkeparti mener, at folk på midlertidigt ophold i Danmark på længere sigt skal vende hjem.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V).

Facebook
Twitter