Tema Trepartsforhandlinger

LO spiller ud før trepartsforhandlinger: Asylfasen skal udnyttes bedre

LO møder op til trepartsforhandlingerne i morgen med en række konkrete bud på, hvordan integrationsindsatsen allerede skal begynde i asylfasen.

LO-formand Lizette Risgaard vil udnytte asylfasen bedre. (Foto: Linda Kastrup © Scanpix)

Med under et døgn til trepartsforhandlingerne om flygtninge begynder, spiller LO nu ud med en række konkrete forslag til, hvordan asylfasen skal udnyttes langt bedre.

Asylfasen varer i dag mellem 6 og 12 måneder, men det er efter LO's opfattelse alt for lang tid. Desuden skal flygtninges uddannelseskompetencer og arbejdserfaring afklares mere systematisk og hurtigere, lyder det.

- Asylfasen skal reduceres betydeligt, og det skal den, fordi vi skal være sikre på, at de flygtninge, som skal ind på arbejdsmarkedet, har et engagement og et drive til, at det er det, de gerne vil, siger LO-formand Lizette Risgaard til DR Nyheder.

LO lægger også op til, at asylansøgere kommer i såkaldt snusepraktik på en privat virksomhed, mens de stadig befinder sig på asylcentret.

Lizette Risgaard fastslår, at fagbevægelsen gerne hjælper med at få flygtninge ind på arbejdsmarkedet, men at LO til gengæld vil kræve en ekstra indsats for at skaffe flere praktikpladser til unge.

- Vi går ind i de her trepartsforhandlinger, fordi vi gerne vil finde gode løsninger, som kan hjælpe flygtninge ind på arbejdsmarkedet til at blive integreret på en rigtig god måde i Danmark.

- Men det er også af utrolig stor vigtighed, at vi ikke glemmer dem, der i forvejen står her og gerne vil bidrage og har brug for et arbejde eller en uddannelse. Det er det, der er opgaven, siger Lizette Risgaard.

Barrierer skal fjernes

I år forventer Udlændingestyrelsen, at 17.000 flygtninge får ophold i Danmark.

Hertil kommer næsten 15.000 sager om familiesammenføring, hvoraf en del af dem, der bliver godkendt, ender på kontanthjælp.

Trepart

Torsdag mødes regeringen med fagbevægelsen og arbejdsgiverne til trepartsforhandlinger. Målet er at sikre bedre integration.

Deltagerne i trepartsforhandlinger er fagbevægelsen, arbejdsgiverne og staten.

Her kan du læse det såkaldte kommissorium fra regeringen.

Derfor har regeringen lagt op til, at det skal handle om at få flygtninge i job og fjerne nogle af barriererne, når trepartsforhandlingerne går i gang i morgen.

Ifølge integrationsekspert Lars Larsen fra konsulentfirmaet LG Insight spiller LO's udspil meget godt op ad netop den ambition.

- Når kommunerne overtager flygtningene og integrationsindsatsen begynder, så er kommunerne underlagt benhårde tidsfrister i forhold til, hvornår de skal iværksætte forskellige tilbud. Det presser kommunerne. Så hvis kommunernes indsats skal lykkes, er det vigtigt, at vi begynder allerede i asylfasen, siger han:

- Og der er nogle flygtninge, der vil være klar til det her allerede i asylfasen, og vi ved, at det giver mening for dem at have et arbejde, mens de er på et asylcenter, siger Lars Larsen, der dog understreger, at det ikke bliver nemt at få flygtninge integreret igennem arbejdsmarkedet:

- Jeg synes, det er rigtig gode bud fra LO, men der er selvfølgelig ikke nogen nemme snuptags-løsninger. Det kræver en meget stor indsats fra alle involverede parter, hvis integrationsindsatsen skal lykkes, siger integrationseksperten.

Opbakning fra kommunerne

DR Nyheder har talt med Venstres integrationsordfører, Marcus Knuth, men han ønsker ikke at kommentere konkrete udspil, før trepartsforhandlingerne er gået i gang.

LO kan dog notere sig opbakning fra mindst én af parterne ved forhandlingerne.

Hos kommunernes forening, KL, tager næstformand Jacob Bundsgaard (S) godt imod udspillet.

- Det er et positivt indspil til de kommende forhandlinger. Vi deler i KL synspunktet om, at vi skal tidligt i gang med både kompetenceafklaring og at få folk ud i enten ordinær beskæftigelse - eller i hvert fald ud og lære det danske arbejdsmarked at kende, siger Jacob Bundsgaard.

KL-næstformanden vil ikke love fuldstændig opbakning til samtlige LO’s forslag, før forhandlingerne skydes i gang i morgen.

- Nu skal vi jo i gang med at drøfte forslagene og komme lidt dybere ned i substansen. Det afgørende er, at alle parterne omkring bordet hver især leverer ind til at løse den her kæmpestore udfordring, som det er at håndtere de mange flygtninge, der kommer, siger Jacob Bundsgaard.

LO's udspil:

  • Asylfasen reduceres betydeligt for at sikre et engagement til at arbejde.
  • Screening af kompetence og joberfaring allerede i forbindelse med, at asyl søges.
  • Integrationsindsatsen påbegyndes ved sandsynlig opholdstilladelse.
  • Sproglig opkvalificering begyndes tidligere for dem, som vurderes sandsynligt ophold.
  • Asylansøgere kommer i snusepraktik på en privat virksomhed, mens de er på asylcentret, og inden de er boligplaceret.
  • Den første samtale med en job- eller uddannelseskonsulent allerede finder sted i overgivelsesperioden til kommunen.