Tema Trepartsforhandlinger

LO: Virksomhedsbonus for at holde flygtninge i job er symbolsk

Fagbevægelsen har ikke megen ros til regeringens forslag om at belønne virksomheder med ansatte flygtninge.

LO-formand Lizette Risgaard siger til DR Nyheder, at der skal findes en balance mellem at hjælpe flygtninge og arbejdsløse danskere ind på arbejdsmarkedet ved trepartsforhandlingerne, som begynder i dag. (Foto: Linda Kastrup © Scanpix)

Regeringen foreslår at belønne virksomheder, der både giver og fastholder flygtninge i job med op til 20.000 kroner efter seks og 12 måneders ansættelse.

Formand i LO, Lizette Risgaard, forventer dog ikke, at forslaget vil batte noget i forhold til den samlede udfordring, siger hun.

- Der tror jeg mere, at det både er symbolsk og et forsøg på at sige, at der også skal være lidt til dem, der så gør noget ekstra, forklarer hun.

Trepartsforhandlinger

Det er et stort ansvar, der hviler på repræsentanterne for regeringen, lønmodtagerne og arbejdsgiverne, når de går i gang med trepartsforhandlingerne. Succesen ved en sådan forhandling handler i høj grad om at skabe realistiske forventninger til resultatet.

Gå til tema

Lizette Risgaard er dog enig med beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) i, at der skal gøres noget for at få flere flygtninge i job, men peger også på, at der skal gøres noget for både de arbejdsløse danskere, og dem som mangler en uddannelse.

Regeringen vil med forslaget give virksomheder, der ansætter en flygtning, som har været i Danmark i mindre end et år, 20.000 kroner efter et halvt og et helt års ansættelse – altså potentielt 40.000 kroner.

For de flygtninge, som har været i Danmark i ét til to år vil beløbet være 15.000 kroner efter seks og 12 måneder.

FOA-formand Dennis Kristensen er ikke imponeret og kalder endda forslaget for ”uklogt”.

- Jeg bryder mig ikke om den tanke, hvor vi laver nogle tiltag, der betyder, at vi stiller flygtninge anderledes, end danskere der er i klemme på jobmarkedet, siger Dennis Kristensen til Ritzau.

Trepartsforhandlinger mellem regeringen, arbejdsgiverne og arbejdstagerne – altså fagbevægelsen - begynder i dag, og her vil spørgsmålet om flygtninge spille en stor rolle.