Radikale Venstre i krise

Løgn, dilemma og sten kastet fra glashus: Derfor måtte Morten Østergaard trække sig

De Radikales nye leder, Sofie Carsten Nielsen, står over for en kæmpe opgave, vurderer eksperter.

Morten Østergaard trak sig i går som politisk leder for Radikale Venstre efter et meget dramatisk gruppemøde. (Foto: Martin Sylvest © Scanpix)

Det trak ud. Så trak det mere ud. Og så gik der lidt længere tid.

Radikale Venstres gruppemøde på Den Sorte Diamant i København kan meget vel være et af de mest dramatiske i nyere politisk historie herhjemme.

Her skulle krænkelsessagen i partiet, som folketingsmedlemmet Lotte Rod løftede sløret for i midten af september, diskuteres og håndteres.

Inden mødet havde politisk leder Morten Østergaard forsøgt at lægge låg på. Han fortalte, at der var givet en påtale, og han afviste yderlige sanktioner. Ligesom Lotte Rod ville han ikke sætte navn på krænkeren - som altså viste sig at være ham selv.

Christine Cordsen, politisk korrespondent i DR Nyheder, var på Den Sorte Diamant i går, hvor hun fulgte gruppemødet tæt.

- Vi ved fra flere kilder, at Morten Østergaard ikke gik til bekendelse, da mødet startede. Tværtimod. Han svarede benægtende, da han direkte blev spurgt, om nogen fra ledelsen var inhabil i sagen om krænkelse af Lotte Rod. Først da Lotte Rod på mødet anklagede Morten Østergaard for at lyve, erkendte han, at han var den skyldige.

Dramaet ved gruppemødet var dog langt fra forbi. Østergaard trak sig som politisk leder, og efter et kampvalg med Martin Lidegaard blev Sofie Carsten Nielsen valgt som leder med stemmerne 12-4.

Så der er ikke noget at sige til, at mødet trak ud, fortæller Christine Cordsen.

- Når man tænker på, hvor dramatisk mødet egentlig har været, og hvor meget der foregik, så synes jeg faktisk ikke, at seks en halv time er så lang tid.

Sten og glashus

Men hvordan endte en hånd på låret for et årti siden med at koste Morten Østergaard magten i partiet, som han har været en del af i mere end to årtier?

Mange politiske eksperter er enige om, at det ikke kun er hånden på låret, men håndteringen af sagen, der gjorde, at han måtte trække sig.

Lars Nielsen har haft lang karriere i Radikale Venstre, hvor han blandt andet har været formand for Radikal Ungdom og pressechef.

Ifølge ham er det især den meget omtalte påtale fra Morten Østergaard til sig selv, der kostede i sidste ende.

- Det kunne man ikke. Det er lærdommen fra Christiansborg i samtlige kriser, jeg har været med i. Hvis man kaster med en sten mod et parti, så er der andre, der fokuserer på dig, siger Lars Nielsen, der i dag er rådgiver.

I videoen her fortæller Morten Østergaard, hvorfor han valgte at trække sig:

Blind på egne fejl

Radikale Venstre har ellers været bannerfører i sexisme-debatten. Også da debatten nåede til Christiansborg, stod partiet klar med kosten og et krav om at få ryddet op og få skabt en ny kultur.

Partiets ligestillingsordfører Samira Nawa har blandt andet kritiseret, at Jeppe Kofod (S) er udenrigsminister, selvom han i 2008 havde et seksuelt forhold til en 15-årig, da Jeppe Kofod selv var 34 år, da de begge deltog på et DSU-seminar.

Morten Østergaard selv har også flere gange sagt, at kulturen skal ændres, og at der skal være konsekvenser.

- Opgøret er måske meget mere fundamentalt, end vi havde tænkt. Nogle skal have et rap over nallerne, fordi de ikke kan holde fingrene for sig selv, sagde han i en debat med Sofie Carsten Nielsen i søndags, der blev sendt live på Facebook.

Derfor kan det også undre, at han ikke tidligere fortalte, at det var ham, der havde en hånd på Lotte Rods lår.

- Det er desværre en klassiker i politik, at man kan blive blind på sine egne fejl. Der er én hovedregel – du kan ikke kaste med sten, når du bor i et glashus, siger Lars Nielsen.

Mangler troværdighed

Chefrådgiver Henrik Kjerrumgaard, der også er tidligere pressechef i Radikale Venstre, hvor han også var Margrethe Vestagers spindoktor, er enig i, at Morten Østergaard var nødsaget til at trække sig.

Han kunne simpelthen ikke stå i spidsen for interne undersøgelser og oprydning i partiet, forklarer han med en sammenligning.

- Hvis vi har en forsvarsminister, der sidder og forhandler en aftale om, hvilke fly vi skal købe, og han, lige før man sætter underskriften på kontakten, siger, 'i øvrigt ejer jeg halvdelen af den virksomhed', så tror jeg mange almindelige danskere og hans departementschef ville sige, at det skulle du have sagt noget før.

Det var dog ikke kun Morten Østergaard, der holdt skjult, hvem der havde krænket Lotte Rod. Det gjorde Sofie Carsten Nielsen også.

I går fortalte hun, at Lotte Rod selv kom til hende i fortrolighed og fortalte om episoden. Der er dog en stor forskel, mener Henrik Kjerrumgaard,

- Hun har netop understreget, at Lotte Rod kom til hende i fortrolighed. De havde en aftale om, at hvis det skulle frem, var det Lotte Rod selv, der skulle sige det.

Parti i granatchok

Ifølge Lars Nielsen må den nye formand havde stået i et kæmpe dilemma de seneste uger. På den ene side havde hun en fortrolig samtale om en krænkelse, mens hun på den anden side kæmpede for mindre sexisme med ham, der altså stod for krænkelsen.

I den føromtalte debat mellem Morten Østergaard og Sofie Carsten Nielsen, som blev sendt live på Facebook, sagde hun blandt andet:

- Vi er alle sammen et produkt af det, og også du (Østergaard, red.) og jeg går og reproducerer det hele tiden, hvis vi ikke får øjnene op, lød det i søndags.

Derfor bliver det også en kæmpe opgave for Sofie Carsten Nielsen at rejse Radikale Venstre igen.

- Det er eddermame et problem. Det er der ingen tvivl om. Derfor kommer det til at tage tid, siger Lars Nielsen.

Et stærkt mandat

Og som tidligere beskrevet foregik formandsskiftet i partiet heller ikke ligefrem gnidningsfrit. Gruppemødet og kampvalget løftede sløret for to fløje i partiet, der især ikke er enige om, hvordan forholdet til regeringen skal være.

Mens Martin Lidegaard arbejder for en mere kompromissøgende linje, vil Sofie Carsten Nielsen videreføre den mere konfrontatoriske, hvilket der altså også var flertal for, slår Lars Nielsen fast.

Efter gruppemødet sagde Sofie Carsten Nielsen da også, at hun er blevet formand med et "stærkt mandat". Om det ligefrem er stærkt, er Christine Cordsen dog ikke helt så sikker på.

- Hun fik opbakning fra et stort flertal, men først efter en brutal magtkamp og et kampvalg, og nu er de politiske fløje, der har været der længe, kommet ud i det åbne. Den næste tid vil vise, om gruppen og partiet kan lægge det bag sig, eller om det fører til fortsatte magtkampe og fløjkrige. Så superstærkt er Sofie Carsten Nielsens mandat ikke, siger hun.

Facebook
Twitter