Løkke åbner for at bygge nye boliger til flygtninge

Men kommunerne skal ikke regne med at få flere penge fra staten, lyder det fra statsministeren.

Kommunernes Landsforening startede torsdag formiddag Kommunalpolitisk Topmøde i Aalborg. Her ses statsminister Lars Løkke Rasmussen på talerstolen. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

Det kan blive nødvendigt at opføre nye boliger til de tusindvis af flygtninge, som landets kommuner i år og i de kommende år skal huse.

Det siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i en tale til landets kommuner i Aalborg. Statsministeren åbner i talen for, at staten vil afsætte midler til at lette opgaven for kommunerne, som ventes at skulle modtage mindst 17.000 flygtninge i år.

Lars Løkke Rasmussen håber, at regeringen og kommunerne i de igangværende forhandlinger – de såkaldte topartsforhandlinger, der kører sideløbende med trepartsforhandlingerne – kan nå frem til en aftale, hvor kommunernes opgave med at finde boliger til flygtninge bliver lettet.

- Det kan være lempelser inden for de nuværende rammer, det kan være nye tiltag, der gør det muligt at udnytte de eksisterende boliger og bygninger bedre, siger Lars Løkke Rasmussen.

- Og ja, det kan bestemt også være at bygge nye boliger, siger han.

Ultimativt krav fra kommunerne

Udmeldingen fra statsministeren kommer, efter at Kommunernes Landsforening (KL) for et par uger siden selv gjorde det til et ultimativt krav, at der skal opføres nye boliger til flygtninge.

Her gjorde KL-formand Martin Damm (V) det klart, at regningen skal betales af regeringen.

Statsministeren håber, at regeringen og kommunerne hurtigt kan lande en aftale om boliger til flygtninge.

- Regeringen anerkender – jeg anerkender – at I har brug for en hjælpende hånd, og jeg lytter, når I siger, at jeres udfordringer er meget forskellige, siger Lars Løkke Rasmussen.

- Boliger bliver et af de vigtigste elementer i den forståelse eller aftale, som jeg håber, at vi kan indgå med hinanden i en nær fremtid, siger han.

Ikke flere penge

Men selvom statsministeren åbner for, at staten kan yde økonomisk støtte til at bygge nye flygtningeboliger, skal kommunerne ikke regne med en egentlig pose penge.

Tidligere på året skændtes regeringen i form af finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) og KL om, hvorvidt staten skulle bevilge flere penge til kommunerne, som oplever stigende udgifter til at håndtere flygtningesituationen.

Det afviste Hjort blankt, og Damm kritiserede regeringen for at løbe fra en aftale.

Nu slår Lars Løkke Rasmussen dog – ligesom sin finansminister - fast, at der kun forhandles om kommunernes økonomi én gang om året.

- Det må vente til sidst på foråret, sådan som det altid gør, hvor vi forhandler kommunernes økonomi i 2017, siger Lars Løkke Rasmussen.