Løkke åbner Folkemødet: Barnet er blevet voksen

På seks år har Folkemødet på Bornholm vokset sig stor og stærk, lyder det fra statsministeren.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) på vej på scenen for at holde åbningstale på Folkemødet på Bornholm. (Foto: Mathias Løvgreen Bojesen © Scanpix)

Regnen over Bornholm holdt en pause, da statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) fra hovedscenen skød årets Folkemøde i gang med sin officielle åbningstale.

Lars Løkke Rasmussen indledte sin tale med en anekdote om kulturminister Bertel Haarder (V), der i 2010 havde været i Sverige til Almedalsveckan og ladet sig inspirere til det Folkemøde på Bornholm, der i år afholdes for sjette gang.

- Hvis Bertel Haarder er Folkemødets far, så er Winni Grosbøll Folkemødets mor, sagde Lars Løkke Rasmussen med henvisning til Bornholms socialdemokratiske borgmester, der minutter forinden havde introduceret Løkke.

- Og på bare seks år er barnet allerede blevet voksen, sagde statsministeren og henviste til, at der i år ventes publikumsrekord til Folkemødet.

Inspirationen fra Palme

Og hvis man fortsætter i den terminologi, så kunne Sveriges tidligere statsminister Olof Palme være det danske Folkemødes bedstefar.

Tilbage i 1968 sparkede Olof Palme reelt Almedalsveckan i Gotland i gang, da han impulsivt stillede sig op på en lastbil og holdt en tale. Det var startskuddet til det svenske folkemøde og dermed forløber for Bertel Haarders ide om en dansk pendant.

- Hvis Olof Palme ikke havde gjort det – og andre havde ladet sig inspirere – så ville vi være nødt til at opfinde Folkemødet, sagde Lars Løkke Rasmussen i sin åbningstale.

Flere tusinde folkemødedeltagere havde taget plads foran hovedscenen, hvor de kunne høre landets statsminister hylde Folkemødets grundlæggende principper om at lytte til hinanden og skabe god dialog.

- Og selv om vi ikke bliver 100 procent enige, bliver vi i hvert fald klogere. Og når vi bliver klogere, bliver vi også friere, sagde Lars Løkke Rasmussen.

Statsministeren roste også det danske pressekorps for – for en gangs skyld, måtte man forstå – også at være i stand til at leve sig ind i Folkemødets ånd og lytte.

Den evne fra journalisterne burde man næsten honorere med en pris, mente Lars Løkke Rasmussen og imiterede en vært til et prisshow:

- Og de nominerede er: Clement Kjersgaard… Nej, spøg til side, lød det fra statsministeren til stor morskab for de fremmødte tilhørere.

Facebook
Twitter