Løkke åbner for at smide Grækenland ud af Schengen

Hvis grækerne ikke får styr på landets grænser, bør resten af Europa drage konsekvenser, lyder det.

Lars Løkke Rasmussen åbner – ligesom Tyskland, Sverige og Østrig har gjort – for, at Grækenland kan ryge ud af Schengen-samarbejdet. (Foto: ASGER LADEFOGED © Scanpix)

Grækenland skal leve op til sit ansvar som ydre grænseland i EU og Schengen – ellers bør det få hårde konsekvenser for grækerne.

Så klar er meldingen fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) forud for næste uges EU-topmøde.

Europa har ifølge statsministeren ikke ressourcer til ”et år ligesom sidst”, hvor rekordmange asylansøgere kom til Europa. Derfor skal Grækenland nu til at levere for alvor, så flygtninge fra eksempelvis borgerkrigen i Syrien ikke straks søger videre mod de øvrige EU- og Schengen-lande.

- Hvis der leveres på det, så er der ikke brug for nye beslutninger. Men hvis vi efter torsdag-fredag (EU-topmødet, red.) må rejse hjem med et billede af, at der ikke er tilstrækkelige fremskridt her, så bliver vi jo nødt til at tænke os om og begynde at handle derefter, siger Lars Løkke Rasmussen.

- Derfor vil vi på det møde være insisterende på, at Grækenland skal levere med opbakning fra EU-institutionerne, og at Schengen – den frie bevægelighed – står og falder med, at der bliver leveret der, siger han.

Skal Grækenland ud af Schengen, hvis ikke de leverer?

- Jamen, hvis ikke der bliver leveret, så er man jo nødt til at drage en konsekvens. Vi har talt om det her nu i mere end et år, hvor man har udviklet den her model om, at i en af kombination af at passe på de ydre grænser og så fordele nogle flygtninge, skulle man få kontrol over det.

- Men jeg må bare stilfærdigt konstatere, at selvom der er et lavere "influks" i Europa og også i Danmark end før jul, så er det stadig markant højere, end det vi så samme tid sidste år, siger Lars Løkke Rasmussen.

Ud af Schengen - i hvert fald midlertidigt

Derfor må de øvrige europæiske lande se på ”alternativer”, hvis Grækenland ikke leverer nogle løsninger, siger statsministeren.

Kunne det være Grækenland ud af Schengen?

- Ja, det kunne det i min optik godt være. I hvert fald midlertidigt. For det at være i Schengen hviler på, at man påtager sig et ansvar – også i en situation, hvor man får hjælp til det, siger Lars Løkke Rasmussen.

- Vi er jo parat. Vi yder et bidrag til Frontex og er sådan set også indstillet på at yde mere, hvis det er det, der skal til. I går så jeg, at min hollandske kollega var ude med et tilsagn om et hollandsk fleksibelt bidrag. Men det kræver jo, at grækerne vil tage imod det, og hvis ikke de vil det, så kan man jo i længden ikke have et system, hvor man, hvis man har sat fod på græsk jord, har adgang til fri bevægelighed i hele Europa.

Den danske statsministers udmelding kommer, efter at EU-kommissionen i slutningen af januar gav Grækenland en advarsel, fordi landet har overtrådt sine forpligtelser med at kontrollere Schengen-områdets ydre grænser.

De græske myndigheder har tre måneder til at rette op på sagerne, meddelte kommissionen i den forbindelse.

Andre europæiske lande - herunder Tyskland, Sverige og Østrig - har ligeledes åbnet for, at Grækenland kan være på vej ud af Schengen-samarbejdet.