Løkke afviser interessekonflikt som rådgiver: Jeg kan godt håndtere fortrolighed

Den tidligere statsminister ønsker dog ikke at fortælle, hvorvidt hans eftervederlag vil blive modregnet.

Formand for Venstre. Statsminister. Amtsborgmester.

Rækken af prominente poster, som Lars Løkke Rasmussen har haft, er lang.

Snart kan den tidligere V-formand også skrive rådgiver for advokathuset Gorrissen Federspiel på sit cv. Samtidig fortsætter han som menigt folketingsmedlem i Venstre.

De to kasketter kan Lars Løkke Rasmussen godt håndtere, siger han her til formiddag efter et møde i Udenrigspolitisk Nævn, hvor han også er medlem.

- Advokatbranchen har nogle stærke, etiske regler. Det har vi også herinde omkring tavshedspligt. Jeg har været statsminister i mere end seks år. Jeg kan godt håndtere fortrolighed. Mit virke for Gorrissen Federspiel vil både fra min og deres side ske med respekt for det regelsæt, der findes, siger han.

Enhedslistens Rosa Lund har allerede kritiseret den tidligere statsminister. Hun mener ikke, at han kan bestride begge poster samtidig.

- Helt alvorligt, man kan ikke både være lobbyist og folketingsmedlem. Det er åbenlyst, at det er problematisk at sidde i Udenrigspolitisk Nævn og få fortrolige oplysninger for at rådgive om samme dagen efter. Der skal være klare regler for habilitet, skriver hun på Twitter.

Ingen regler for habilitet

Der findes imidlertid ingen regler for folketingsmedlemmers habilitet. Det gør professor i forvaltningsret Sten Bønsing fra Aalborg Universitet opmærksom på i dag.

En udtalelse, som Lars Løkke Rasmussen også hæfter sig ved.

- Der er ikke nogen interessekonflikt. Jeg har med glæde noteret mig, at Sten Bønsing har været ude i medierne og sagt, at der ikke er nogen interessekonflikt eller noget juridisk problem her, siger Lars Løkke Rasmussen.

Nyheden om, at Lars Løkke Rasmussen har indgået en aftale om at bistå Gorrissen Federspiel med rådgiverassistance, kom ud i går aftes i et interview med Børsen.

Her fremgår det også, at Lars Løkke Rasmussen ikke bliver ansat i advokathuset, men i stedet er ekstern konsulent og dermed fakturerer firmaet for sine ydelser.

Som udgangspunkt modtager Lars Løkke Rasmussen et eftervederlag fra jobbet som statsminister på 873.792,75 kroner, viser tal fra Moderniseringsstyrelsen.

Beløbet er modregnet det vederlag, den tidligere statsminister får som nuværende folketingsmedlem.

Hvis Lars Løkke Rasmussen har indtægter ved siden af jobbet som statsminister, så skal de imidlertid modregnes. Det kan man dog undgå, hvis indtægterne faktureres til en virksomhed og ikke med det samme udbetales som løn.

Dagen efter han trak sig som formand, stiftede Lars Løkke Rasmussen en enkeltmandsvirksomhed, fremgår det af erhvervsregistret.

Tavs om modregning

Lars Løkke Rasmussen vil imidlertid ikke svare på, om indtægterne fra rådgiveraftalen bliver udbetalt som løn og dermed modregnet - eller bogført i virksomheden.

Bliver du modregnet i dit eftervederlag fra dit job som statsminister?

- Jeg bliver modregnet fuldstændig efter gældende regler.

Og hvad er det?

- Jeg bliver modregnet efter gældende regler, og jeg indrapporterer til myndighederne, som jeg skal. Men det er et kendt synspunkt, at min privatøkonomi er min egen.

Jo, men eftervederlaget er jo betalt af danskerne. Bliver de penge, du tjener, så modregnet i dit eftervederlag?

- Der gælder et helt præcist regelsæt, og så kommer vi det ikke nærmere, siger den tidligere statsminister.

Han begynder i den nye rådgiverfunktion den 15. april. Kandidaturet som folketingsmedlem for Venstre ønsker han at fastholde.