Løkke afviser løftebrud om færre asylansøgere

Danmark skal tage imod 1.000 flere flygtninge, men regeringen løber ikke fra nogen valgløfter af den grund, siger statsministeren.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen fremlægger regeringens initiativer for flygtninge og asylansørere i Spejlsalen torsdag den 17. september. Integrationsminister Inger Støjberg til venstre. (Foto: Niels Ahlmann Olesen/Scanpix 2015) (Foto: © NIELS AHLMANN OLESEN, Scanpix)

Der kommer utvivlsomt færre asylansøgere til Danmark, hvis vi strammer opholdsvilkårene for flygtninge i Danmark.

Sådan lød det fra nuværende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) under valgkampen i juni, da han stadig var leder af den daværende borgerlige opposition.

Nu har Venstre-regeringen netop meldt ud, at Danmark vil tilbyde EU at tage imod 1.000 ekstra flygtninge på grund af den ekstraordinære flygtningesituation i Europa.

Det får SF-formand Pia Olsen Dyhr til at anklage Lars Løkke Rasmussen for at foretage en kovending, men statsministeren mener ikke selv, at regeringen løber fra sine løfter om at lave en ”straksopbremsning” af flygtningestrømmen til Danmark.

- Nej, det gør vi ikke. Vi har fuldstændig den samme politik og ambition om at føre en udlændingepolitik, der sikrer, at vi i Danmark kan fastholde vores sammenhængskraft og ikke tager større problemer om bord end vi kan håndtere. Det er en balance om at være åben over for mennesker, der har et beskyttelsesbehov, og ikke slå dørene på vid gab, siger Lars Løkke Rasmussen.

https://twitter.com/PiaOlsen/status/644407870000398336

Danmark er ikke en øde ø

Derfor har regeringen allerede strammet asylansøgeres opholdsvilkår i Danmark i form af den integrationsydelse, som blev vedtaget i Folketinget i sidste måned, siger statsministeren.

Derudover vil regeringen i den kommende tid lancere endnu et integrationsudspil, ligesom det skal diskuteres, om reglerne for at opnå dansk statsborgerskab skal strammes.

Der er dog et ”men” for Lars Løkke Rasmussen:

- Men vi er også nødt til at appellere til, at danskerne skal forstå nogle sammenhænge. For det siger sig selv, at Danmark ikke er nogen øde ø, og hvis Europa ikke magter at håndtere de udfordringer, som Europa står med, så har det en afledt effekt i Danmark, siger statsministeren.

- Vores samlede vurdering er, at ved frivilligt at tage tusind ekstra flygtninge og stille en ramme til rådighed på 750 millioner kroner, har vi en mulighed for i Europa at præge en løsning, som er i danske interesser. Ved sidsen af det skal vi så følge op på regeringens politik herhjemme, siger han.

Mødes med EU-top

Senere i dag mødes Lars Løkke Rasmussen med EU-toppen i Bruxelles om netop flygtningesituationen i Europa.

Det sker på møder i Bruxelles med formanden for Det Europæiske Råd, Donald Tusk, EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, og konkurrencekommissær Margrethe Vestager.

Lars Løkke Rasmussen møder ifølge Ritzau Donald Tusk klokken 12, Vestager klokken 13.45, Juncker klokken 14.30 og holder pressemøde klokken 15.15.