Løkke afviser milliondyr flytteregning for fiskeriet

Det er ikke en flytning af fiskeriet, der giver millionregning, men oprettelsen af en ny styrelse, lyder det.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen afviser, at det skulle have kostet 28 millioner kroner at flytte fiskeriet fra Miljø- og Fødevareministeriet til Udenrigsministeriet. (Foto: Sophia Juliane Lydolph © Scanpix)

Var det fornuftigt at bruge 28 millioner kroner på at flytte fiskeriet fra miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) til Karen Ellemann (V), der dermed blev minister for fiskeri, ligestilling og nordisk samarbejde?

Det mener Socialdemokratiet ikke. Derfor stillede partiet onsdag samme spørgsmål til manden bag manøvren, statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

Det er en aktindsigt, DR har fået, som afslører flytteregningen.

Men Løkke afviser, at det skulle have kostet 28 millioner kroner at flytte fiskeriet fra Miljø- og Fødevareministeriet til Udenrigsministeriet.

- En betydelig del af omkostningerne er knyttet til det forhold, at der oprettes en selvstændig fiskeristyrelse.

- Altså helt uagtet om den styrelse så fortsat var placeret under miljø- og fødevareministeren eller under en anden minister, sagde Løkke fra sin plads i Folketingssalen.

Da fiskeriet var Esben Lundes ansvar, var det forankret i Landbrugs- og Fiskeristyrelsen.

Men med ressortændringen i august blev Karen Ellemann ansvarlig for at oprette en selvstændig fiskeristyrelse under Udenrigsministeriet.

En af årsagerne var, at Rigsrevisionen og Statsrevisorerne i alvorlige vendinger kritiserede Miljø- og Fødevareministeriets håndtering af kvotekoncentrationen fra 2003 til 2017.

Flere kvotekonger blev meldt til politiet, og to ledende embedsmænd blev fjernet fra deres stillinger.

Samtidig kunne tilliden fra støttepartiet Dansk Folkeparti til Esben Lunde ligge på et meget lille sted. Der var med Løkkes ord "rent politisk brug for en frisk start":

- I en situation, hvor vi kan konstatere, at området ikke har været administreret hensigtsmæssigt under ni skiftende ministre, finder jeg det fornuftigt at sikre, at fiskeriet får en selvstændig organisation.

Under spørgetiden i Folketingssalen kunne Løkke ikke dy sig for at sende en stikpille til den seneste røde regerings mange ministerrokader:

- Jeg har altid holdt mig for fin til selv at regne på det. Men det kunne da være spændende at regne ud, hvad det kostede med alle de ressortændringer, der fandt sted under den tidligere regering.

Socialdemokratiets fiskeriordfører, Simon Kollerup, er ikke imponeret af statsministerens svar.

- Lars Løkke Rasmussen bevæger sig ud på nyt og dybt vand, når statsministerens ret til at indrette regeringen bliver brugt som et redskab til at redde ministre på målstregen, mens man bare sender regningen videre til danskerne, siger Kollerup.

/ritzau/

FacebookTwitter