Løkke arbejder for udsendelseslejr et "ikke attraktivt" sted i Europa

Regeringen arbejder for at etablere et mellemstatsligt samarbejde. Løkke forventer et pilotprojekt i år.

Regeringen er i færd med at forhandle en mellemstatslig aftale på plads, så afviste asylansøgere kan sendes til et andet sted i Europa, siger Lars Løkke Rasmussen (V). (Foto: Ida Guldbæk Arentsen © Scanpix)

Danmark er ”relativt langt” i bestræbelserne på at få etableret et udsendelsescenter et ”ikke-synderligt attraktivt” sted i Europa i samarbejde med en række andre europæiske lande.

Et udsendelsescenter som Danmark kan sende afviste asylansøgere til, så de ikke længere sidder i hjemsendelsesposition i Danmark på eksempelvis udrejsecenteret Kærshovedgård, lyder det fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

- Der, hvor man kunne starte, og det der ville gøre en stor forskel, var, hvis man kunne lave en lejr, som ikke lå i de attraktive asyldestinationslande, men et andet sted. Det ville have en enorm præventiv effekt, og er det rigtige sted at starte, siger Lars Løkke Rasmussen til DR Nyheder.

Forslaget har regeringen diskuteret med Østrig og forbundskansler Sebastian Kurz samt en række andre lande, som statsministeren ikke vil afsløre, fordi ”det skal løses – ikke diskuteres”.

Optimistisk Løkke tror på aftale

I hvilket land et sådant udsendelsescenter kan placeres ønsker statsministeren heller ikke at nævne, da der lige nu forhandles med et eller flere lande, der kan tænkes at huse en sådan lejr.

- Jeg er optimistisk og tror, vi inden årets udgang vil være i stand til at realisere et pilotprojekt, siger han.

Optimalt ser Lars Løkke Rasmussen helst, at EU får lukket de ydre grænser helt ned, så asylsøgningen foregår udefra. Altså med egentlige lejre udenfor Europa, som også Socialdemokratiet tidligere har foreslået. Men det arbejde er mere kompliceret, fortæller Lars Løkke Rasmussen.

- Den helt rigtige løsning på sigt er, at vi får styr på EU’s ydre grænser, så man ikke bare kan komme ind, men kan søge asyl udefra, siger Lars Løkke Rasmussen.

Retsforbehold besværliggør EU-samarbejde

Selv et udsendelsescenter indenfor Europas grænser er en politisk og juridisk kompliceret affære, siger statsministeren, der har bragt spørgsmålet op på en række topmøder i København, Wien og Bruxelles.

- Der skal en lille kreds af lande til, før vi kan løfte det her. Ingen af os kan løfte det alene, for der skal laves en aftale med et andet land, siger Lars Løkke Rasmussen og fortsætter:

- Det har høj prioritet hos den danske regering. Det har høj prioritet hos den østrigske regering.

Et samarbejde i EU-regi er dog udelukket ifølge statsministeren, da Danmark igennem retsforbeholdet står udenfor EU’s fælles asylsystem. I stedet forsøger regeringen derfor at lave mellemstatslige aftaler.

Ifølge den seneste opgørelse fra Rigspolitiet var der i begyndelsen af marts 956 afviste asylansøgere, som opholdt sig i Danmark.

512 af dem - altså over halvdelen - skal hjemsendes til et land, hvor politiet betegner hjemsendelsesstatus som "fastlåst".

Facebook
Twitter