Løkke bliver væk fra Venstres landsmøde på sin 25-års jubilæumsdag

Venstres forretningsudvalg så stort på demokratiske spilleregler, siger den tidligere partiformand.

Lars Løkke Rasmussen møder ikke op til Venstres ekstraordinære landsmøde på lørdag, hvor partiet skal vælge hans efterfølger på formandsposten.

På lørdag, den 21. september, kan Lars Løkke Rasmussen fejre 25-års jubilæum som medlem af Folketinget. Men han kommer ikke til at fejre dagen blandt partifæller. De skal nemlig på et ekstraordinært landsmøde vælge hans efterfølger som formand for Venstre.

Og her er Løkke ikke til stede.

- Nej, det er jeg ikke, siger Lars Løkke Rasmussen i et interview med Kåre Quist, der bliver vist i aften i 21 Søndag på DR1.

Her sætter Lars Løkke Rasmussen for første gang ord på, hvad der for 15 dage siden fik ham til at trække sig som formand og forlade partiets hovedbestyrelsesmøde ad bagdøren for efterfølgende at være tavs i to uger.

Artiklen fortsætter under videoen.

'Så stort på demokratiske spilleregler'

Den tidligere statsminister lægger ikke skjul på, at han er skuffet over den måde, partiets forretningsudvalg behandlede ham på et møde aftenen før hovedbestyrelsesmødet.

Her argumenterede han for, at han skulle have lov til at fremlægge sit politiske projekt, før der skulle stemmes om formandsposten på et ordinært landsmøde.

Men forretningsudvalget afviste den idé og slog i stedet fast, at der skulle indkaldes til et ekstraordinært landsmøde med kun to punkter på dagsordenen: Valg af formand og valg af næstformand.

- Jeg synes, det er trist, at forretningsudvalget så stort på det, jeg vil kalde almindelige demokratiske spilleregler - nemlig at man har en formand, indtil man ikke har ham mere. Og det sted, man vælger formand i Venstre, er på ordinære landsmøder.

Synes du, at Venstre har behandlet dig utaknemmeligt efter alt det, du har gjort for partiet?

- Det er nogle gode spørgsmål, men hvad er partiet Venstre? Venstre er 35.000 medlemmer og 825.000 vælgere. Og langt, langt de fleste behandler mig pænt. Jeg synes ikke, det var i orden, at der var et flertal i forretningsudvalget, der så stort på det det, man kan kalde almindeligt foreningsdemokrati, siger Lars Løkke Rasmussen.

Løkke: Jeg har taget for let på skel og sår

Modsat Kristian Jensen - der med grødet stemme og tårer i øjnene meddelte pressen, at han trak sig som næstformand - forlod Lars Løkke Rasmussen hovedbestyrelsesmødet ad en bagdør uden at sige noget.

- Når jeg rejste mig uden at snakke med jer, så er det fordi, jeg havde brug for at ryste hovedet. Hvis jeg bare går ud og møder pressen spontant, så kommer jeg til at sige nogle ting, jeg vil fortryde, og som kan være til skade for både mig selv og mit parti, forklarer Lars Løkke Rasmussen i dag.

Du har haft nogle uger til at ryste hovedet og kigge på det meget dramatiske forløb. Er der noget, du kunne have gjort anderledes for at holde sammen på partiet?

- Jeg tror, at det er en fejl hos mig, at jeg har taget for let på de skel og sår, som der åbenbart er kommet over tid. For min egen tilgang til livet - og du kan kalde mig naiv - er, at jeg er et ret tilgivende menneske, siger Lars Løkke Rasmussen og kommer selv med et eksempel:

- Jeg har haft kolleger hjemme i vores lejlighed, hvor Solrún (Lars Løkke Rasmussens kone, red.) har sagt 'Hvordan kan du invitere ham eller hende op i vores lejlighed, det var jo ham eller hende, der for et år siden sagde sådan og sådan'. Og mit svar har altid været, at det kan ikke være anderledes. For politik handler for mig ikke om personer, det handler om at nå nogle politiske resultater.

Selvom Lars Løkke Rasmussen ikke vil være til stede, når de cirka 850 delegerede på lørdag vælger partiets nye formand og næstformand på det ekstraordinære landsmøde, vil han få mulighed for at blive klappet ordentligt farvel ved partiets ordinære landsmøde til november, hvor han "bestemt regner med" at være til stede.

Du kan se hele interviewet med Lars Løkke Rasmussen i 21 Søndag i aften på DR1 eller allerede nu på DR TV.