Løkke bryder tavsheden: Det har hele tiden været min plan, at Ellemann skulle overtage

Det skete bare et år eller to før planlagt, siger Løkke i det første interview, efter han trak sig som Venstres formand.

15 dage efter at Lars Løkke Rasmussen trak sig med øjeblikkelig virkning som Venstres formand på et historisk hovedbestyrelsesmøde, sætter han nu for første gang ord på, hvad der fik ham til at tage sit gode tøj og forlade mødet ad bagdøren.

En del af forklaringen skal findes i, at det hele tiden har været hans plan, at hans efterfølger på formandsposten skulle være Jakob Ellemann-Jensen - og at han derfor ikke ville trække sit parti igennem et stort slagsmål for at blive på formandsposten et år eller to mere.

- Jeg har hele tiden haft et øje til, at den dag jeg skulle stoppe, ville Jakob Ellemann-Jensen være en rigtig god formand til at tage over, siger Lars Løkke Rasmussen i et interview med Kåre Quist, der bliver vist i aften i 21 Søndag på DR1.

- Jeg havde ikke forestillet mig, at det skulle være lige nu. Det tror jeg sådan set heller ikke, Jakob havde. Så det kunstneriske indtryk er elendigt, men det ender jo der, hvor jeg hele tiden har tænkt, det skulle ende.

- Hvis jeg skulle have kæmpet for at få skubbet det til det tidspunkt, jeg synes, ville have været det rigtige – om et år eller to – så havde vi slået os alt for meget på hinanden.

Løkke: Det handler ikke om Kristian Jensen, men om Venstre

Partiets nu forhenværende næstformand, Kristian Jensen, der også trak sig fra sin post på det historiske hovedbestyrelsesmøde den 31. august, har i årenes løb ikke lagt skjult på, at han stod på spring for at blive partiformand.

Har du på et tidspunkt sagt til Kristian Jensen, at det ikke skulle være ham?

- Nej, jeg har hverken sagt det ene eller det andet til Kristian Jensen. Ligesom jeg i det hele taget, i hele mit liv, ikke har sagt noget til andre mennesker om, hvilke positioner de skulle have.

Hvad er det med dig og Kristian Jensen? Det er helt tydeligt, at han har haft en anden opfattelse. Hvad er jeres problem?

- Jeg har ikke noget problem med nogen. Hvis jeg har et problem, så har det været, at jeg har spadseret videre ud i tilværelsen, når der har været nogle problemer, som jeg synes, jeg har håndteret, siger Lars Løkke Rasmussen og tilføjer:

- Noget af det er på en eller anden måde blevet sparet op, for jeg har været for dårlig til at fokusere på, om gløderne var brændt helt ud. Det er min tilgang til livet. For mig handler det ikke om Kristian Jensen, det handler om Venstre. Og min samlede vurdering er, at det vil være godt for Venstre den dag, det kommer dertil, at vi skal have en ny formand, at det bliver Jakob Ellemann-Jensen.

Løkke har forberedt Ellemann til formandsposten i flere år

Derfor har Lars Løkke Rasmussen i en årrække givet Jakob Ellemann-Jensen poster og ansvar, der skulle forberede ham på at kunne blive den næste Venstre-formand.

- Det var derfor, jeg udnævnte ham som politisk ordfører i sin tid og som minister for at give ham de kilometer i benene, der skal til for at blive formand i Venstre, siger Lars Løkke Rasmussen med henvisning til, at Jakob Ellemann-Jensen i 2015 blev Venstres politiske ordfører og i VLAK-regeringen fik minister-debut som miljø- og fødevareminister.

Som den - i hvert fald indtil videre - eneste kandidat til formandsposten ser Jakob Ellemann-Jensen unægteligt ud til at blive Venstres næste formand på partiets ekstraordinære landsmøde på lørdag.

Helt efter Løkkes plan, må man forstå på den tidligere formand. Men hvornår havde han tænkt sig at trække sig, hvis han ikke var blevet mødt af baglandets kritik her efter sommerferien?

Skulle du sidde et år eller to mere?

- Jeg tænker, at det næste år eller halvandet i dansk politik bliver helt afgørende. Og desværre har vi jo - med den diskussion, vi har haft med os selv, og den dårlige måde, vi er kommet i gang på efter sommerferien - givet alt for let spil til Mette Frederiksen, siger Lars Løkke Rasmussen.

Han mener, at den socialdemokratiske statsminister lige nu "sidder i en klemme":

- Hun har jo valgt at slå hånden af mig og basere sig på på noget, der kan være svært at få til at hænge sammen.

- Derfor var min vurdering, at nu handler det om at give hende maksimalt pres - og så kunne der ske noget. Enten at projektet knækker, der kommer et valg, eller at der kommer en åbning, hvor vi skulle arbejde tættere sammen.

- Jeg forestillede mig, at det var sådan noget, der ville blive afdækket i løbet af et år eller halvandet, og hvis ikke der skete noget der, så er det klart, at så er jeg ikke den rigtige til at stå i spidsen for Venstre ved næste valg, og så skulle vi have lavet en glidende overgang, og så skulle Jakob have været formand.

- Nu bliver han det så lidt tidligere, end både han selv og jeg havde forestillet os.

'Jeg havde brug for at ryste hovedet'

Modsat Kristian Jensen - der med grødet stemme og tårer i øjnene stillede op foran pressen og meddelte, at han trak sig - forlod Lars Løkke Rasmussen hovedbestyrelsesmødet i Brejning ad en bagdør.

- Det gør jeg af hensyn til mig selv og af hensyn til mit parti, Venstre. Og når jeg rejste mig uden at snakke med jer, så er det fordi, jeg havde brug for at ryste hovedet.

- Hvis jeg bare går ud og møder pressen spontant, så kommer jeg til at sige nogle ting, jeg vil fortryde, og som kan være til skade for både mig selv og mit parti, forklarer Lars Løkke Rasmussen i dag.

Han traf beslutningen om at trække sig aftenen før efter et møde i partiets forretningsudvalg. Her argumenterede han for, at han skulle have lov til at fremlægge sit politiske projekt, før der skulle stemmes om formandsposten på et ordinært landsmøde.

Men forretningsudvalget afviste og slog fast, at der skulle indkaldes til et ekstraordinært landsmøde med kun to punkter på dagsordenen: Valg af formand og valg af næstformand.

- Det, der får det til at tippe for mig, er - det er fair nok - at der er nogen, der synes, man skal viske tavlen ren og have ny formand. Men det er ikke fair, at vi i virkeligheden gør vold på vores foreningsdemokrati ved at afvikle et landsmøde, der bare handler om, at vi skal have en ny formand - i stedet for at gøre det inden for rammerne af et almindeligt landsmøde, hvor jeg kunne byde velkommen, holde en tale og få testet min politiske linje.

- Det var der ikke stemning for på forretningsudvalget. Det er muligt, at det havde været det på hovedbestyrelsesmødet, men så skulle vi have brugt hele dagen på det, og så var vi kommet igennem med mange snitsår, siger Lars Løkke Rasmussen.