Løkke: Danmark skal bekæmpe Islamisk Stat

Statsministeren vil orientere Udenrigspolitisk Nævn, før han svarer på spørgsmål om et bidrag i Syrien mod IS.

Lars Løkke Rasmussen Pressemøde i Spejlsalen, Statsministeriet onsdag d. 24. februar 2016. (Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix 2016) (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Det ser ud til, at danske styrker i form af F-16-fly og specialstyrker skal indsættes i Syrien for at bekæmpe Islamisk Stat.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) vil dog ikke bekræfte bidraget, før han har drøftet det med Folketingets Udenrigspolitiske Nævn fredag.

- Verden er i dag så lille, at vi ikke kan tillade os at vende ryggen til. Derfor skal Danmark selvfølgelig yde et bidrag, det gør vi allerede, og det vil vi fortsat gøre.

- Præcis hvilket bidrag, vi vil yde, offentliggør vi, når vi har rådført os med Udenrigspolitisk Nævn, siger han.

Endnu er det småt med oplysninger om et eventuelt bidrag, men det står klart, at det folkeretlige grundlag bliver centralt, hvis der skal være en opbakning blandt Folketingets øvrige partier.

Flere partier stiller sig således åbne for at sætte danske styrker ind, men kun hvis det folkeretlige grundlag er på plads.

Danmark har haft F-16-fly indsat i Irak, men modsat indsatsen der, har den formelle leder i nabolandet Syrien, Bashar al-Assad, ikke bedt Vesten om hjælp.

De danske fly i Irak blev trukket hjem for at blive repareret, og derfor blev der i stedet indsat et radarbidrag med 30 mand, som skal bidrage til at overvåge luftrummet over det vestlige Irak og østlige Syrien.

/ritzau/