Løkke efter EU-møde: Danmark kan ikke deltage fuldt i Europol

Den danske statsminister fik klar besked, da han i dag var til møde med Europa-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, og formanden for Det Europæiske Råd, Donald Tusk.

Lars Løkke Rasmussen er i dag i Bruxelles for at tale om muligheden for en dansk parallelaftale efter danskernes nej til EU retsforbeholdet. (Foto: THIERRY CHARLIER © Scanpix)

Frokosten i dag var statsminister Lars Løkke Rasmussens første lejlighed til at tale med EU-toppen, siden et flertal af danskerne ved folkeafstemningen den 3. december sagde nej til at ændre det danske retsforbehold til en tilvalgsordning.

Det var et møde i en venlig atmosfære, men det kan desværre ikke skjule de barske realiteter, lød det fra statsministeren på et pressemøde for kort tid siden.

- Beskeden til mig er helt entydigt, at Danmark ikke kan deltage fuldt i Europol-samarbejdet, når vi ikke gør brug af den tilvalgsordning, vi havde mulighed for. Spørgsmålet er så, om vi kan finde en eller anden form for tilknytning til Europol, siger han.

Ikke både ja og nej

Det vil sige, at Danmark sandsynligvis godt ville kunne få en parallelaftale om Europol, men at en sådan ville ikke betyde "fuld og hel deltagelse", siger Lars Løkke Rasmussen.

- Man kan ikke både sige nej og sige ja. Når det så er sagt, så oplever jeg fortsat, at der er en forståelse for den situation, vi er i. Og derfor har vi også aftalt, at vi vil bruge de kommende måneder på at afdække, hvad der er af juridiske muligheder. siger han.

- Beskeden til mig er, at det ser rigtigt, rigtigt svært ud, men det rokker ikke ved, at vi skal forsøge.

En politisk platform

Det er endnu uklart præcis, hvad udmeldingen vil betyde i praksis for dansk politi, lyder det fra Lars Løkke Rasmussen.

Klart står det dog, at man i de kommende måneder skal finde frem til, præcis hvad der skal danne det politiske grundlag for en parallelaftale set fra dansk side, siger han.

Ambitionen fra Venstre og de andre aftalepartier er, at vi skal have en så fuld tilknytning til Europol som muligt.

- Det første skridt er at få formaliseret den brede enighed, så vi har en sikker platform at stå på, og så man i EU får en klar opfattelse af positionen i det danske parlament, siger Lars Løkke Rasmussen.

FacebookTwitter