Løkke enig med EU-top om en køreplan for Europol-aftale

Europol-aftalen skal være på plads på under fire en halv måned, og det er lynhurtigt i EU-regi.

Statsminister Lars Lokke Rasmussen (i midten) aftaler modellen for Danmarks Europol-aftale med EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker (th) og EU-præsident Donald Tusk. (Foto: © VIRGINIA MAYO, Scanpix)

Statsminister Lars Løkke Rasmussen har aftalt modellen og køreplanen en dansk særaftale om Europol med EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, og EU-præsident Donald Tusk i Bruxelles.

Det skete inden EU-topmødet starter senere i dag.

Lars Løkke Rasmussen lægger vægt på, at dansk politi fortsat får adgang til Europols databaser, selv om det bliver gennem en forbindelsesofficer i stedet for direkte søgeadgang som nu.

Aftalen, som alle Folketingets partier har givet Løkke mandat til at indgå, skal efter planen på plads på under fire en halv måned.

Det er lynhurtigt i EU-systemet.

I den videre proces er der intet mindre end 18 større og mindre formelle skridt, der skal tages, før vejen for den danske særaftale er banet.

Det danske nej til retsforbeholdet for et år siden betyder, at vi ryger ud af Europol-samarbejdet, når det efter planen bliver et overstatsligt samarbejde fra 1. maj.

/ritzau/