Løkke erkender dramatisk forhandlingsforløb: Finanslov risikerede at falde

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) mener, at det er klogest at skubbe forhandlinger om skat og udlændinge til januar.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) erkender her til aften, at det ikke var muligt at nå i mål med forhandlingerne om skat og udlændinge inden jul.

Finansloven for 2018 og samarbejdet i det borgerlige-liberale Danmark var på vej i afgrunden.

Sådan lyder det her til aften fra statsminister Lars Løkke Rasmussen på et pressemøde, efter det står klart, at regeringen og Dansk Folkeparti ikke når at forhandle aftaler om en skattepakke og udlændingestramninger på plads inden jul.

Noget som Liberal Alliance har betinget sig tidligere for at stemme for finansloven, men som de i dag erkendte ikke kan lade sig gøre.

Statsministeren indledte sit pressemøde med at fremhæve de elementer i finansloven for næste år, som han mener er gode for den almindelige dansker.

- Men – for der er et men – på trods af de mange positive konkrete resultater, så har dansk politik befundet sig i en noget usædvanlig og fastlåst situation. Så vi risikerer ikke alene at finansloven falder, men også at det borgerlige-liberale Danmark falder fra hinanden. Så meget har været på spil og derfor har jeg brugt timer og atter timer på forhandlinger og sonderinger, sagde statsministeren.

- Derfor står det borgerlige-liberale Danmark ved en skillevej, som kan komme til at trække spor mange år frem i tiden. Vi kan lade det hele falde på gulvet, eller vi kan rykke sammen og arbejde os videre. Regeringen ønsker - og regeringen har valgt - det sidste.

Var ikke muligt at nå i mål

De seneste par dage har der ikke været indkaldt til officielle forhandlinger om en skatteaftale eller om udlændingestramninger. I stedet har Lars Løkke Rasmussen brugt tiden på at "sondere" og tale med de andre partiledere i blå blok. For forhandlingerne var gået i hårdknude, erkender Venstres partiformand.

- Jeg har selv lagt afgørende vægt på, at vi blev færdige inden jul. Det har jeg egentlig også har haft tillid til, også fordi vi forrige fredag forud for selve finanslovsaftalen, faktisk opbyggede en fælles forståelse for, at vi kunne lave aftaler om skat og udlændinge og forsvar inden jul.

- Men det har i nogle dage stået klart for mig, at med den deadline har vi ikke kunnet få et skattepolitisk resultat, som er tilstrækkeligt ambitiøst for regeringen, og som løser de problemer, der er vigtige for danskerne.

Løkke langer ud efter DF

Forhandlingerne om skatteaftalen, der er et brandvarmt ønske fra Liberal Alliance - og frem til i dag et ultimativt krav - fortsætter efter nytår. Det samme gør forhandlingerne om udlændingestramningerne, som er Dansk Folkepartis modkrav for at gå med til sænke skatten.

Det sidste undrer statsminister Lars Løkke Rasmussen, der langer ud efter støttepartiet for sit krav om udlændingestramninger, der ifølge statsministeren gjorde det umuligt at nå i mål med en skatteaftale.

- Det kunne vi så desværre ikke. Ikke fordi uenighederne på skat er uoverstigelige, men fordi skat kobles sammen med udlændingestramninger især rettet mod flygtninge fra krigen i Syrien, og umiddelbart så synes de to ting jo ikke at have så meget med hinanden at gøre.

- Jeg skal da heller ikke lægge skjul på, at jeg synes, det er ærgerligt, at vi ikke kan gøre gevinsten lidt større for lavtlønnede, uden partout at skulle stramme udlændingepolitikken samtidig. Men sådan er vilkårene, siger Løkke.

På et pressemøde tidligere på aftenen proklamerede LA-leder Anders Samuelsen, at Liberal Alliance nu vil stemme for finansloven, når den skal behandles på fredag. Afstemningen har været en slags deadline, fordi Liberal Alliance har afvist at stemme for finansloven til den afgørende 3. behandling, hvis ikke der forinden var landet en aftale om historiske skattelettelser.

Nu fortsætter forhandlingerne i 2018. Om Anders Samuelsen, Lars Løkke Rasmussen og DF-formand Kristian Thulesen Dahl så til den tid kan blive enige, kan kun tiden vise. Men det er en del af spillet, siger statsministeren.

- Men altså. Vi er en mindretalsregering, og sådan er det. Så tager vi det efter juleferien.