Løkke: EU må vurdere om russisk gasledning skal gennem Østersøen

EU må se på den russiske gasledning Nordstream 2 i en større sammenhæng, mener statsministeren.

Spørgsmålet om, hvorvidt det russiske gasselskab Gazproms gasledning Nordstream 2 skal gå gennem Østersøen, kommer på dagsordenen på næste EU-topmøde. (Foto: © Maxim Shemetov / Reuters © Scanpix)

Danmark bør ikke stå alene med vurderingen af, om den russiske gasledning Nordstream 2 skal føres igennem Østersøen. EU-Kommissionen bør se på sagen i en større sammenhæng, siger statsminister Lars Løkke Rasmussen til Jyllands-Posten.

Han advarer om, at regeringen om kort tid kan blive tvunget til at godkende den omstridte gasledning, hvis ikke EU kommer på banen, og han vil derfor tage sagen op under denne uges topmøde.

- Jeg agter ved det førstkommende europæiske topmøde senere på ugen at appellere til EU-Kommissionen om at få Nordstream 2 vurderet i en bredere sammenhæng, siger Lars Løkke Rasmussen.

Det statslige gasselskab Gazproms gasledninger har før splittet EU-landene, fordi flere mener, at de er i strid med EU's energiunion, der skal begrænse afhængigheden af russisk gas.

Gasledningen giver Gazprom et godt greb om det europæiske energimarked. Selskabet kommer til at sidde på 60 procent af det tyske marked, mener kritikere.

Ifølge internationale traktater har tredjelande ret til at føre kabler og rørledninger gennem andre landes havområde, med mindre de skader miljøet, påpeger statsministeren.

Også Polen ventes at rejse spørgsmålet om Nordstream 2 på topmødet.

/ritzau/

Facebook
Twitter