Løkke: Flygtningekrise udfordrer Danmarks værdier

Flygtninge fylder meget i statsministerens nytårstale. Løkke bekræfter muligheden for grænsekontrol mod Tyskland.

Statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) nytårstale er optaget på Marienborg. (© dr)

Flygtningestrømmene mod Europa og Danmark er den måske største og mest komplicerede krise i dette århundrede. Det siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i sin nytårstale.

Statsministeren fokuserer i sin tale særligt meget på det rekordstore antal flygtninge og asylansøgere, der i 2015 kom til Europa og Danmark, og det både presser og udfordrer Danmark, lyder det.

- Lad os være ærlige over for hinanden – vi er udfordret: Det udfordrer vores økonomi, når vi skal bruge mange ekstra milliarder på asylansøgere og flygtninge. Penge, som ellers kunne gå til sundhed, uddannelse og flere private arbejdspladser, siger Lars Løkke Rasmussen.

- Det udfordrer vores sammenhængskraft, når der kommer mange hertil fra helt andre kulturer. Fremmede over for de uskrevne regler og normer, der er så indlysende for os. Fordi vi er vokset op i en tradition med frihed, frisind, ligestilling og ligeværd.

- Og det udfordrer grundlæggende vores værdier og billede af, hvem vi egentlig er.

Løsningen på de udfordringer er ifølge Lars Løkke Rasmussen ”flere ting”.

Det handler om at ”holde hjertet varmt og hovedet koldt” og ”navigere mellem idealisme og realisme”.

Konkret betyder det blandt andet, at integrationen af de mange flygtninge og asylansøgere skal forbedres, lyder det fra statsministeren.

- Vi skal blive bedre til at integrere dem, der kommer.

- I de kommende år er der ellers ekstra penge på det offentlige budget til at forbedre vores samfund. Til investeringer i velfærd. Til skattelettelser. Vi risikerer, at de penge forsvinder til stigende udgifter til flygtninge. Det må ikke ske, siger Lars Løkke Rasmussen.

Derfor vil statsministeren invitere landets kommuner, der skal tage imod de mange flygtninge, til ”en dialog” om, hvordan kommunernes ”enorme opgave” kan lettes.

Statsministeren bekræfter i sin nytårstale samtidig, at Danmark om ganske få dage kan blive nødsaget til at indføre grænsekontrol mod Tyskland.

Det kan blive en realitet, efter at Sverige den 4. januar indfører grænsekontrol mod Danmark, og hvis regeringen skønner det nødvendigt.

- For første gang siden 1950’erne skal man nu have id-kort for at krydse Øresund. Det viser, hvad der er på spil. Og det kan skabe en situation, hvor vi må indføre grænsekontrol til Tyskland, hvis vi vurderer, at det er bedst for Danmark. For vi vil ikke igen se migranter og asylansøgere på vores motorveje. Vi vil sikre ro. Vi vil sikre orden.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk