Venstre møder i dag igen op til forhandlinger med finansminister Bjarne Corydon om regeringens udspil til en skattereform, selv om formand Lars Løkke Rasmussen siger, at partiet ikke er meget for at gå med i en reform, der blot flytter penge fra den ene lomme til den anden.
Cheføkonom i den borgerlig-liberale tænketank Cepos, Mads Lundby Hansen, siger, at den øvelse ellers ikke er ukendt for Lars Løkke Rasmussen.
- Det var lige præcis hvad Løkke selv gjorde i VK-regeringen. Det skete ved skattereformen fra 2009, Forårspakke 2.0. Skatten på arbejde blev lettet, men rigtig mange skatter og afgifter blev sat i vejret.
Har lært af erfaringen
- Rentefradraget blev sænket fra 33 til 25 procent, vi fik blandt andet multimedieskatten, som siden blev droppet, iværksætterskatten, som nu skal fjernes og højere grønne afgifter. Det var en større skatteomlægning, siger Mads Lundby Hansen.
Cheføkonomen peger dog på, at V-formanden har lært af erfaringen.
- Vi har verdens højeste skattetryk, og det er svært at omlægge og lade nogle skatter stige, mens andre sænkes. Den eneste skat, der i realiteten kan hæves, er boligskatten, men bare ikke på nuværende tidspunkt, siger han.
Otte milliarder er i spil
Grunden til at Venstre dukker op til forhandlingerne med finansministeren, er ifølge Mads Lundby Hansen, at der er otte milliarder, som regeringen ikke selv har sat i spil endnu.
- Med besparelser på budgettet og forsvaret samt skattereformens udspil, er der 17 milliarder. Regeringen vil lade de offentlige udgifter stige fra 0,6 til 0,8 procent årligt, og det koster ni milliarder. Derfor er der otte milliarder, som regeringen ikke selv har bragt i spil, siger Mads Lundby Hansen.
Han tror, at det er det finansministeren har med i posen til Venstre.