Løkke følger Obama og melder ankomst til klimatopmøde

Efter at Obama og Xi Jinping har meldt deres deltagelse i COP21, siger også Lars Løkke, at han kommer.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen hilser på USAs præsident Barack Obama fredag formiddag d.2. oktober 2009 i Statsministeriet, efter præsidentens tale ved Chicagos præsentation af oplægget til værtsskabet for OL i 2016 i Bella Center. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Meldingen kommer dagen efter, at verdensledere som den amerikanske præsident, Barack Obama, og Kinas præsident, Xi Jinping, har meddelt, at de deltager ved åbningen af COP21 i Paris den 30. november.

Længe har der hersket tvivl om, hvem og hvor mange af de store ledere der møder op til COP21, som kaldes det vigtigste møde i en generation, - og af andre den sidste chance for måske at kunne redde klimaet mod irreversible og meget betydelige forandringer.

Den lange venteleg skyldes ifølge eksperter og iagttagere af den internationale klimadebat, at stats- og regeringschefer ikke igen vil havne i en så pinlig og svær situation, som da de var samlet i Bella Center i 2009.

Dengang deltog 110 stats- og regeringschefer de sidste to dage, men de forlod København frustrerede og uden en løsning på verdens klimaproblemer.

Der er den forskel på de to topmøder, at man i Paris ifølge det franske værtskab ikke vil invitere toplederne til afslutningen af mødet. De deltager derimod på førstedagen.

Den franske udenrigsminister, Laurent Fabius, som er vært for klimakonferencen, sagde tirsdag, at 80 ledere har meddelt, at de kommer til åbningen af mødet 30. november.

Ud over topledere fra Kina, USA, Storbritannien, Tyskland og Brasilien deltager også den indiske premierminister, Narendra Modi.