Løkke forsvarer Østrig: Asylkvote kan skabe kontrol

Mens Østrig får hård kritik af Tyskland, så udtrykker Løkke forståelse for kontant østrigsk flygtningekvote.

Selv om både Tyskland og Grækenland skælder ud, og EU-Kommissionen advarer om, at Østrigs kontante loft over antallet af asylansøgere strider imod EU-retten og internationale forpligtelser, så rokker alpelandet sig ikke.

Østrig vil ikke længere vente på fælles EU-løsninger på flygtninge- og migrantkrisen. Og kort før en serie af afgørende topmøder i Bruxelles får Østrig nu opbakning fra den danske statsminister.

På et møde i Europaudvalget torsdag udtrykker statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) forståelse for Østrigs beslutning om at indføre en kvote på maksimalt 80 asylansøgere om dagen:

- Der har været en del kritik af Østrig for beslutningen om at indføre en kvote for asylansøgere. Jeg er enig i, at det er bedst med fælles løsninger, men jeg forstår godt, at Østrig er kommet til et punkt, hvor det ikke er en option at vente længere, siger Lars Løkke Rasmussen.

Østrig har skabt en Balkan-alliance på ti lande, som er gået i gang med nationale løsninger som grænsehegn og vagter, fordi man ikke længere vil vente på et fælles svar fra Bruxelles.

Det kan være et nødvendigt skridt, siger Løkke:

- Jeg tror, den østrigske beslutning kan være med til at få situationen under kontrol og sende et signal til migranter om, at EU ikke længere står åbent, siger Lars Løkke Rasmussen.

/ritzau/