Løkke garanterer: Venstre kan ikke være i en regering, der vil ud af EU

Meldingen er et klart signal til Dansk Folkeparti, vurderer DR's politiske korrespondent.

Situationen i Storbritannien lige nu er et godt bevis på, hvorfor danske politikere ikke skal sende spørgsmålet om dansk EU-medlemsskab til folkeafstemning.

Det siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), der i dag på et EU-landsmøde i Venstre udsteder en garanti: Venstre kommer ikke til at deltage i en regering, der vil have Danmark ud af EU.

- Lad mig sige det helt klart: Jeg kommer aldrig til at gå med til en dansk afstemning om at forlade EU, lyder det fra statsministeren.

På et landsmøde i Bella Center skal Venstre i dag vedtage et EU-valgprogram og vælge kandidaternes rækkefølge til parlamentsvalget. (Foto: Martin sylvest © Scanpix)

Briterne er nemlig lige nu kastet ud i et "cirkus" forårsaget af utroværdige fupmagere, der overbeviste halvdelen af befolkningen om at stemme for at forlade EU, mener Lars Løkke Rasmussen.

- Almindelige briter må stå måbende tilbage og tænke: "Var det virkeligt det her kaos, vi stemte på?", siger han i sin tale.

EU er løsningen - ikke problemet

Men Storbritanniens problemer med udmeldelsen af EU er ikke den eneste grund til, at han nu udsteder en garanti.

- Den anden grund er, at jeg grundlæggende tror på værdien af internationalt samarbejde. At det er løsningen – ikke problemet, siger han.

Ledende politikere fra både Venstre og Dansk Folkeparti har over de senere år leget med tanken om en regering bestående af de to partier.

EU-politikken hører dog til de områder, hvor de to partier står langt fra hinanden.

Dansk Folkeparti har flere gange talt positivt om briternes udtrædelse af EU, men har dog ikke lagt sig endeligt fast på, om partiet ønsker det samme for Danmark.

Ingen overraskelse for DF

Det er meget klart signal til Dansk Folkeparti om, at de ikke kan få en dansk afstemning om EU igennem, hvis de vil i regering med Venstre. Det vurderer DR's politiske korrespondent Christine Cordsen.

- Men det er ikke en melding, som på nogen måde overrasker Dansk Folkeparti. Det har været kendt for alle, at Venstre og Dansk Folkeparti meget uenige på EU-politikken.

- Det er et af de områder, hvor det kan blive svært at finde en løsning, hvis de skal danne regering sammen efter valget, siger hun.

Hun mener, at valget til Europa-Parlamentet 26. maj kan ende med at ligge på et meget besværligt tidspunkt for de to partier, hvis folketingsvalget falder sådan ud, at Venstre og Dansk Folkeparti skal forsøge at danne regering.

- Hvis folketingsvalget kommer inden påske, er udfordringen, at de kan risikere at forhandle et regeringsgrundlag på et tidspunkt, hvor de står over for at skulle i valgkamp op til europaparlamentsvalget og slås med hinanden om EU-politikken.

Et senere folketingsvalg, der lægges sammen med europaparlamentsvalget, vil omvendt give den udfordring, at partierne har brugt uger på at tale sig væk fra hinanden i EU-politikken og så pludselig skal forhandle om at blive enige.

- Så parlamentsvalget ligger på et besværligt tidspunkt, hvis vi ender med, at Lars Løkke Rasmussen skal danne regering med Dansk Folkeparti. Men der er mange hvis'er i den ligning, siger Christine Cordsen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk