Løkke: Helt skævt at sammenligne DF med Ku Klux Klan

Tidligere konservativ minister får kritik for at sammenligne Dansk Folkeparti med KKK.

Henning Dyremose, forhenværende konservativ minister for de konservative. (Foto: NIELS AHLMANN OLESEN © Scanpix)

Dansk Folkeparti i Danmark kan sammenlignes med den ekstremistiske og racistiske bevægelse Ku Klux Klan (KKK) i USA.

I hvert fald hvis man spørger den tidligere konservative minister Henning Dyremose, der i Radio24syv torsdag drog parallellen. Til stor forargelse blandt DF'erne på Christiansborg.

- Jeg synes, det er langt ude, at en tidligere minister og topprofil fra Det Konservative Folkeparti sammenligner Dansk Folkeparti med Ku Klux Klan, som jo har lynchet folk på alle mulige måder og opført sig uanstændigt og dybt, dybt urimeligt over for folk med en anden hudfarve.

Ordføreren opfordrer på det kraftigste Dyremose til at trække udtalelsen tilbage og beklage den.

- Og så må Det Konservative Folkeparti klart sige, at det er fuldstændig uacceptabelt, siger Martin Henriksen.

Også statsminister Lars Løkke fra Venstre skriver på, Twitter, at han finder det helt skævt at sammenligne et demokratisk parti med "racistiske bøller".

Henning Dyremose understregede i Radio24syv, at han var "en lille smule ked af sammenligningen", men at han næsten ikke kunne lade være. Han fortalte i programmet om sin ungdom i USA, hvor han oplevede KKK:

- Det var nogen, der i høj grad var socialister på den økonomiske politik. Det var de fattige arbejdere. Men de var samtidig hadefulde som bare pokker i forhold til negerne.

- Og det er jo lidt det, jeg oplever i Dansk Folkeparti: At de egentlig er blevet socialister i den økonomiske politik, men at de er hadefulde i forhold til specielt de udlændinge, som er muslimer, sagde Dyremose.

Henning Dyremose var først arbejdsminister og derefter finansminister under statsminister Poul Schlüter (K) i 1980'erne.

/ritzau/DR Nyheder