Løkke holder fast: Danmark tager ikke del i EU's flygtninge-kvoter

Danmark kommer ikke til at tage del i en ny fordelingsnøgle, der skal fordele flygtningene mellem EU-landene, fastslår statsministeren inden mandagens krisemøde i Bruxelles.

Der er blandt andet brug for at styrke EU's ydre grænser og sende de økonomiske migranter tilbage, hvor de kommer fra, siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V). (Foto: Thomas lekfeldt © Scanpix)

Det er og bliver den danske regering, der i samspil med de andre folketingspartier fastlægger landet asyl- og flygtningepolitik. Heriblandt hvor mange flygtninge Danmark skal tage imod.

Sådan bliver det også i fremtiden, selvom EU-Kommissionen har foreslået at etablere en permanent kvotefordelingsnøgle, der skal fordele de flygtninge, som kommer til Europa, mellem landene.

Det slår statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) fast inden morgendagens flygtningekrisemøde i Bruxelles, hvor fordelingsnøglen står øverst på dagsordenen.

Selvom han flere gang har sagt, at der skal findes en international løsning på problemet, har Danmark et retsforbehold, der afskærer os fra at tage del i EU’s fælles asyl- og integrationspolitik.

- Det kan vi ikke bare se bort fra, og det skal vi respektere. Derudover yder Danmark også sit, når vi ser historisk på det. Sidste år var vi det land, der tog imod næstflest syriske flygtninge, siger statsministeren.

Styrk de ydre grænser

Hundredetusindvis af flygtninge og migranter fra især Mellemøsten og Nordafrika er i de seneste mange måneder kommet til Europa med det ønske at få asyl.

Det har sat de europæiske lande og hele EU-systemet under et gevaldigt pres, fastslår statsministeren, og det bliver Danmark sammen med resten af EU-landene nødt til at tage yderst alvorligt, siger han.

Kontrollen med EU’s ydre grænser skal blandt andet styrkes, siger Lars Løkke Rasmussen.

- Danmark bidrager allerede med fly, der deltager i overvågningen, og med administrativt personale, der hjælper EU’s asylkontor. Der skal ske noget mere her, og der kan Danmark godt være med, siger han.

Økonomiske migranter skal tilbage

Derudover skal indsatsen i nærområderne forbedres, og EU skal blive langt bedre til at skelne mellem flygtninge og migranter, mener statsministeren.

- Der er forskel på dem, der kommer hertil, og det skal både Danmark og resten af Europa blive bedre til at forstå. Dem, der flygter fra krig, skal vi tage imod og hjælpe. Dem, der kommer som økonomiske migranter, skal returneres, siger han og peger på de migranter, der kommer fra Afrika.

Her er det ifølge Lars Løkke Rasmussen kun tre ud af ti, der bliver sendt tilbage.

- Der skal gøres noget mere, siger han.

Ingen nemme løsninger

Statsministeren understreger dog, at Danmark og EU skal gøre mere for at sikre økonomisk vækst i de lande og områder, hvor de økonomiske migranter kommer fra.

Ved at forbedre deres levevilkår kan man forhindre, at de i fremtiden rejser mod Europa for at skabe sig en bedre tilværelse.

Men det er ingen nemme løsninger på flygtninge- og migrantproblemet, fastslår statsministeren.

- Det nytter ikke noget, at vi stiller os i det ene hjørne og siger, at vi slet ikke vil tage imod nogen flygtninge. Omvendt kan vi heller ikke stille os i det andet hjørne, hvor vi bare lukker alle ind. Der er ingen af yderpositionerne, der har noget realisme i sig, siger han og fortsætter:

- Vi bliver nødt til at holde hjertet varmt og hovedet koldt, slutter statsminister Lars Løkke Rasmussen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk