Løkke i Indonesien: Opfordrer danske imamer til at 'lade sig inspirere'

Storimamen fra moskéen Istiglal i Indonesien stiller sig op med ærkebiskoppen og præker tolerance. - Det mangler vi, mener Løkke.

Lars Løkke Rasmussen (V) har i to dage været på officielt besøg i Indonesien, hvor han blandt andet har besøgt mokséen Istiglal.

Imamerne herhjemme kunne godt blive bedre til sprede et budskab om tolerance. Sådan lyder det fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

Statsministeren er nemlig inspireret af storimamen fra moskéen Istiglal i Indonesien, som han besøgte tidligere i dag.

- Det er da enormt stærkt, at en storimam stiller sig op ved siden af en ærkebiskop og siger, at der er én ting, der skal kendetegne Indonesien, og det er, at vi skal være tolerante over for hinanden.

Og det savner Lars Løkke Rasmussen, at de danske imamer bliver bedre til:

- Det ville være rart, hvis der var nogle flere imamer, som man nu ser storimamen her, der stillede sig op ved siden af en dansk præst og sagde til hele den danske befolkning - også til det muslimske mindretal, at I skal opføre jer ordentligt, I skal passe på hinanden og I skal være tolerante. Det kunne vi godt mangle i den danske debat.

Udfordringer med radikalisering

Men Indonesien har også udfordringer med religion, og derfor vil Danmark nu bruge 3 millioner kroner på at forhindre radikalisering i landet.

- De ser også radikalismen stikke sit fæle fjæs frem, ligesom vi ser derhjemme, og det er selvfølgelig også derfor, at vi nu går ind og gerne vil samarbejde med dem, siger Lars Løkke Rasmussen.

Med 260 millioner indonesere, hvoraf knap ni ud af ti er muslimere, har Indonesien verdens største muslimske befolkning. Selv om langt hovedparten lever i fred og fordragelighed, er der også udfordringer, mener Lars Løkke Ramussen.

- De lever grundlæggende i fredelig sameksistens, men der er udfordringer. Derfor skal det tages i opløbet, fordi det her store muslimske land skulle jo sådan set tjene som inspiration til andre muslimske lande, hvor man undertrykker blandt andet kristendom.

Indonesiens Præsident, Joko Widodo, arbejder for at forbyde den islamiske organisation Hizb ut-Tahrir, som anslås at have titusindvis af medlemmer i landet. Men det er ikke nødvendigvis vejen frem alle steder, siger statsministeren.

- Det kan sagtens være den rigtige vej i Indonesien. Jeg tror ikke nødvendigvis, at den samme model passer i alle lande, men jeg er sådan set meget glad for, at der er en præsident i Indonesien - verdens største muslimske land, som har forstået, at radikalisering og ekstremisme det er noget, der skal slås hårdt ned på.