Løkke i nytårstale: Verden er i opbrud, og fællesskabet slår også revner herhjemme

Den fredelige verden, vi drømte om, da Berlinmuren faldt, er i opbrud, advarer statsministeren.

Vi lever i en verden i opbrud. Og hvor efterlader det Danmark?

Det spørgsmål stiller statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) sig selv i det, der er hans sidste nytårstale før folketingsvalget. Og han kommer også med et bud på et svar:

- I USA stiger forskellen mellem de rige og de fattige. I Storbritannien skaber Brexit kaos. I Frankrig går de gule veste på boulevarderne i protest mod ringere levevilkår. Set på den baggrund er Danmark et harmonisk land.

- Men selvros kan man ikke bruge til meget. Den varmer måske i øjeblikket. Men den spærrer for selvindsigt. Vi må være ærlige: De tendenser, der er ude i verden – hvor det store fællesskab slår revner - de er også herhjemme hos os.

- Hvis for mange føler sig udenfor eller holder sig uden for, så bliver der slået skår i harmonien, siger Lars Løkke Rasmussen fra sit kontor i Statsministeriet på Christiansborg.

Rusland knægter friheden og USA er sig selv nok

Lars Løkke Rasmussen remser en række forhold op, der bekymrer ham i verden omkring os:

- Det bekymrer mig, når Rusland vil knægte friheden i lande, som fik deres frihed med murens fald. Det bekymrer mig, når USA er sig selv nok: Træder tilbage fra sine internationale forpligtelser og forlader klimaaftalen fra Paris.

- Det bekymrer mig, når Kina med stor hastighed skaffer avanceret teknologi, som andre har brugt år på at udvikle.

- Og det bekymrer mig, når Storbritannien forlader det EU, som har sikret fred og økonomisk fremgang i mere end 50 år.

I det verdensbillede kan det med Løkkes ord være "fristende" at vende ryggen til en "besværlig omverden".

- Men er det nu så let? Verden forsvinder jo ikke. Danmarks sikkerhed afhænger af internationalt samarbejde, siger statsministeren.

"Den fredelige verden, vi drømte om, er i opbrud"

Han spoler tiden 30 år tilbage til Berlinmurens fald i 1989, hvor "håbet om frihed blev tændt i hele Europa".

- Det er det historiske bagtæppe. Men i disse år er det, som om tæppet bliver trevlet op. Den fredelige verden, vi drømte om, er i opbrud. Øjebliksbilledet er flimrende og porøst.

- Jeg kan godt blive bekymret for, om alt det, der blev sat i søen i krigens kølvand, bliver skyllet væk igen. Ønsket om fred. Håbet om demokrati. Menneskerettighederne. Viljen til samarbejde. Internationale fællesskaber, der forpligter og beskytter. Bygget på ordentlighed. Skabt med verdenskrigene i frisk erindring.

- Kan vi regne med, at den ordentlighed og den forpligtelse holder, når færre husker historien – som andet end netop historie? Det er jeg desværre ikke helt sikker på, siger Lars Løkke Rasmussen.

"Vi er dybt afhængige af internationalt samarbejde"

Danmark skal ikke følge USA's eksempel og være sig selv nok og træde tilbage fra vores internationale forpligtelser, men række ud mod omverdenen, betoner statsministeren.

- Danmark er et lille land. Men vi er sammen om at udleve en stor idé: Et åbent, rigt samfund, hvor velstand og bæredygtighed går hånd i hånd. Hvor få har for meget og færre for lidt. Det skal vi ikke gå og putte med, siger han og tilføjer:

- Vi har meget at tilbyde verden. Og vi er som et lille land i en stor verden dybt afhængige af internationalt samarbejde. I EU, NATO og FN.

- De problemer, der angår hele verden, dem må og skal vi løse sammen: migration, kriminalitet, miljø, sikkerhed, terror, siger Lars Løkke Rasmussen.

Nytårstalen var Løkkes sjette af slagsen - og den sidste før det folketingsvalg, der skal afholdes senest til juni.