Løkke: Ingen har truet sig ind i regeringen

Lars Løkke sætter sin lid til, at trekløverregeringen vil skabe et mere samarbejdsvilligt klima i Folketinget.

Den nye trekløverregering under statsminister Lars Løkke Rasmussen blev mandag præsenteret på Amalienborg Slotsplads. Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix 2016 (Foto: © Thomas lekfeldt, Scanpix)

Den nye trekløverregering med Venstre, Liberal Alliance og De Konservative er skabt af lyst, men oven på "en særlig situation".

Det slår statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) fast under præsentationen af den nye regeringAmalienborg:

- Det er af lyst, men oven på en særlig situation, at vi står i dag med en trekløveregering, som det ikke var muligt efter sidste folketingsvalg, men som er mulig at danne nu.

Den særlige situation, han henviser til, er de kuldsejlede 2025-forhandlinger. Her fremsatte LA et ultimativt krav om topskattelettelser, som Dansk Folkepartis ultimativt afviste.

Et folketingsvalg syntes sandsynligt, indtil Løkke indkaldte LA og K til regeringsforhandlinger, og LA opgav det ultimative krav.

Adspurgt om LA-leder Anders Samuelsen dermed har truet sig ind i regeringen, svarer Lars Løkke Rasmussen:

- Jeg har ikke oplevelse af, at nogen har truet sig i regering. Men der er nogen, der har haft politiske krav, som har blokeret det politiske spil.

Blev et uskønt forløb

Samuelsen, der mandag formiddag står skulder ved skulder med Lars Løkke Rasmussen og K-formand Søren Pape Poulsen foran Amalienborg, kommenterer også forløbet op til den nye regeringsdannelse:

- Det blev et uskønt forløb. Sådan er det i politik nogle gange. Men jeg synes, at det er endt godt.

Den nyudnævnte udenrigsminister pointerer samtidig, at han allerede efter folketingsvalget sidste år forsøgte at komme i regering. Men at han dengang "fik en kurv" af Løkke.

Det er alt sammen fortid nu, og en ny regering vil være en stærkere regering, lader statsministeren forstå.

Ikke alene dækker den over 53 folketingsmandater frem for Venstre-regeringens 34. Den har heller ikke brug for at være enig med tre partier, men kan finde sit flertal alene med Dansk Folkeparti.

- Jeg har en stærk tro på, at det, at vi nu er tre, der går sammen og bygger bro over de nuancer, der er i vores politik, kommer til at skabe et langt mere samarbejdsvilligt klima på Christiansborg, siger Løkke.

/ritzau/

Se hele præsentationen af VLAK-regeringen: