Løkke: Jeg står her med blandede følelser

- Det er en tung opgave, der venter Esben Lunde Larsen som miljø- og fødevareminister, siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V)

Statsminister Lars Løkke Rasmussen præsenterer Esben Lunde Larsen som ny miljø- og landsbrugsminister og Ulla Tørnæs som ny uddannelses- og forskningsminister foran Amalienborg. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

Det er med blandede følelser, at Lars Løkke Rasmussen (V) nu foretager en ministerrokade i kølvandet på Eva Kjer Hansens afgang.

- I lørdags modtog jeg en meddelelse fra Eva Kjer Hansen om, at hun ønskede at fratræde som miljø- og fødevareminister. Den tog jeg med beklagelse til efterretning. Så det er med blandede følelser, jeg står her i dag, siger statsministeren:

- Jeg har taget afsked med en meget, meget dygtig minister, der loyalt og til punkt og prikke har opfyldt de valgløfter, som ikke bare regeringen, men også De Konservative og Dansk Folkeparti gik til valg på. Men det kan ikke være anderledes, siger han.

Den nuværende uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen bliver ny miljø- og fødevareminister, imens hans post overtages af Ulla Tørnæs, som dermed kaldes hjem fra Europaparlamentet.

Det betyder også, at Morten Løkkegaard (V) træder ud af Folketinget og igen bliver medlem af Europaparlamentet, og at Jakob Engel-Schmidt kommer i Folketinget igen.

- Esben Lunde Larsen har stor indsigt i det her område og er af den grund udpeget til at tage den her post, fordi det er en tung opgave, der venter forude, siger Løkke.

Der kører i øjeblikket en sag i Københavns Universitets praktisudvalg, efter at Esben Lunde Larsen er blevet beskyldt for plagiat og selvplagiat i forbindelse med sin ph.d-afhandling, men statsministeren afviser, at det har noget med rokaden at gøre.

- Det har ikke betydet noget. Det, der har betydet noget, er at Eva Kjer Hansen er trådt tilbage, og at jeg har måttet se mig om på ministerholdet for at finde en person, der kan træde ind på den her post og arbejde stort set fra dag ét:

- I sidste uge fik vi vedtaget den landbrugspakke, vi gik til valg på, men der er et stort arbejde med at implementere den, og Esben Lunde Larsen har jo som medlem af regeringen fulgt det her og i øvrigt også tilbage i vores oppositionstid arbejdet med den 16-punkts-plan, som ligger til grund for det, vi har vedtaget, siger Løkke.

Han har valgt at kalde Ulla Tørnæs hjem fra Europaparlamentet i Bruxelles for at lade hende overtage posten som uddannelses- og forskningsminister:

- Ulla har meget, meget stor ministererfaring, også på området her som tidligere undervisningsminister. Og Ulla vil styrke ministerholdet, siger statsministeren.

Sagen kort:

  • Tirsdag eftermiddag presser De Konservative på et samråd - forgæves - miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen til at erkende, at landbrugspakken ikke er så miljøvenlig, som den giver sig ud for at være.

  • Få timer senere udtrykker De Konservative mistillid til Eva Kjer Hansen som minister. Krisen eskalerer for alvor, da Lars Løkke Rasmussen indkalder de blå partiledere til møde samme aften. Han vil finde ud af, om der er stadig er flertal for, at Venstre-regeringen skal fortsætte.

  • Onsdag eftermiddag truer statsministeren så med at udskrive folketingsvalg, hvis De Konservative vælter Eva Kjer Hansen.

  • På en stribe møder på Marienborg lykkes det ikke for statsministeren at tale De Konservative fra at afsætte Eva Kjer Hansen - og som konsekvens trækker hun sig lørdag som minister.