Løkke kaster sig ind i kampen for at sende 'Boghandleren fra Brønshøj' hjem til Marokko

Sam Mansour skal sendes hjem til Marokko. Det har statsministeren drøftet med landets udenrigsminister.

(Arkiv) Sam Mansour, måske bedre kendt under navnet Boghandleren fra Brønshøj, kan være tættere på at blive sendt tilbage til Marokko. (Foto: Rune Feldt/Scanpix 2014) (Foto: © Rune Feldt, Scanpix)

Sam Mansour, der er kendt under tilnavnet Boghandleren fra Brønshøj, skal sendes tilbage til Marokko.

Det mener statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), der under sit besøg i Marokko er gået aktivt ind i kampen og har holdt møde med den marokkanske udenrigsminister, Nasser Bourita.

Boghandleren fra Brønshøj med det borgerlige navn Sam Mansour, tidligere Said Mansour, er dømt for at opildne til terror to gange i Danmark, har siddet fængslet, er blevet udvist fra Danmark og har mistet sit danske statsborgerskab. Og derfor skal han sendes tilbage til Marokko, mener statsministeren.

- Jeg har haft et konstruktivt møde med Marokkos udenrigsminister Nasser Bourita om den her sag, vi har med Said Mansour (nu Sam Mansour, red.), som jo skal udvises til Marokko, og det skal vi se at få et gennembrud i.

- Det har vi ikke fået i dag men vi har haft et godt møde, og der er fremdrift i det, og vi har aftalt, at vi følger op direkte over for hinanden om ret kort tid, siger statsminister Lars Løkke Rasmussen.

Mødet fandt sted i forbindelse med statsministerens deltagelse i vedtagelsen af FN’s migrationspagt i Marrakesh i Marokko.

Løkke: Der er en vilje til at få ham hjem

Du siger, at der er fremdrift i sagen. Hvad består den fremdrift i?

- Han skal hjem, og det opfatter jeg egentlig også, at der er en positiv stemning omkring, men der er nogle ting, der skal håndteres først. Det vigtige for mig er, at mødet foregik rigtig konstruktivt, at jeg vurderer, at der er fremdrift i det, og vi har aftalt med hinanden – altså direkte over for hinanden - at det er noget, vi følger op på direkte han og jeg, siger Lars Løkke Rasmussen.

Så du oplever, at der er en vilje til at få ham hjem til Marokko?

- Jeg oplever, der er en principiel vilje til det, og nu skal vi så have bragt det helt på plads. Det er jo første gang, jeg har haft mulighed for at rejse den her sag for de marokkanske myndigheder, og der er et arbejde, der skal gøres, men det siger sig selv, at når man er dømt for terror i Danmark, og man er marokkansk statsborger og har aftjent sin straf i Danmark, så skal man ud, siger statsministeren.

Dansk Folkepartis gruppeformand, Peter Skaarup, var i lørdags ude med et krav om, at statsminister Lars Løkke Rasmussen i forbindelse med sin tur til Marrakesh netop skulle drøfte hjemsendelsen af Sam Mansour med Marokko.

- Han har mistet sit danske statsborgerskab. Han skal tilbage, men er ikke kommet det endnu. Han er i såkaldt udsendelsesposition. Så er det jo oplagt at sige til Marokko, når statsministeren alligevel er dernede, at de skal tage ham tilbage, lød det fra Peter Skaarup.

Hyldede terrorister og opildnede til terror

Sam Mansour, der tidligere hed Said Mansour, blev første gang dømt for at opildne til terror i 2007. Tilnavnet Boghandleren fra Brønshøj fik han, efter han var kommet i politiets søgelys for at opildne til terror via sit islamiske forlag Al Nur Islamic Information. Sagen endte med, at Sam Mansour skulle 3,5 år i fængsel.

I 2014 blev Sam Mansour igen dømt for at opildne til terror, denne gang på Facebook. Her fik han fire års fængsel, blev frataget sit danske statsborgerskab og blev udvist for bestandigt.

Fængselsdommen har Boghandleren fra Brønshøj nu afsonet, og siden har Danmark arbejdet på at få Marokko til at tage i mod ham.

Men selv om statsminister Lars Løkke Rasmussen er optimistisk, er der stadigvæk lang vej, før en aftale kan komme på plads.

- Jeg skal ikke stå og sætte en dato på her i dag. Jeg kan bare sige, at jeg har haft et konstruktivt møde, og jeg fornemmer, at der er fremdrift i det her, og jeg tillægger det overordentlig stor betydning, at den marokkanske udenrigsminister direkte over for mig har bekræftet, at han og jeg fortsat skal engagere os personligt i den her sag, og vi har aftalt, vi skal tale sammen inden for relativt kort tid, siger Lars Løkke Rasmussen.