Løkke: Kina skal besøge Danmark når pandaerne kommer

Statsministeren mødte torsdag Kinas præsident til en snak om partnerskab og snarligt genbesøg, men også Tibet.

Kinas præsident. Xi Jinping, mødtes med statsministeren i Folkets Store Hal ved Den Himmelske Freds Plads i hovedstaden, Beijing. (Foto: JASON LEE © Scanpix)

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) er i Kina, og torsdag fik han lejlighed for at hilse på den kinesiske præsident, Xi Jinping.

Her trykkede de to hånd, og Løkke takkede for den fine modtagelse.

Besøget finder sted i Folkets Store Hal ved Den Himmelske Freds Plads i hovedstaden, Beijing.

- Vores omfattende strategiske partnerskab fra 2008 er en høj prioritet i min regering, og vores bilaterale forhold har udviklet sig hurtigt siden da, siger Løkke til præsident Xi, da de to sidder over for hinanden i et mødelokale i Folkets Store Hal.

Lars Løkke Rasmussen var tirsdag i Chengdu i det vestlige Kina. Her mødte han de to pandaer, der skal til København i slutningen af 2018, og de to dyr, der opfattes som symboler på Kinas velvilje, blev også nævnt i samtalen med Xi Jinping.

Nævnte menneskerettigheder

- Jeg håber, at vi næste år kan markere ti-års jubilæet for vores partnerskab, og at det kan falde sammen med ankomsten af to meget særlige kinesiske gæster i Københavns Zoo, som jeg mødte i forgårs i Chengdu.

- Måske kunne det samtidig være en anledning til et besøg på højt niveau fra Kina i København - det ville jeg se meget frem til, lød det fra Løkke.

Og den åbne invitation blev taget godt imod med en bemærkning om, at det vil de gerne på et tidspunkt, der passer ind i planlægningen, fortalte Løkke efter mødet.

- Det var sådan set et ja til, at man gerne vil besøge Danmark, siger Lars Løkke Rasmussen.

Ifølge statsministeren drøftede han ikke bare det gode forhold med Danmark under samtalen med Xi Jinping. Også menneskerettigheder kom på bordet.

Løkke opfordrede i den forbindelse Kinas præsident til at "række hånden ud" til tibetanerne. Kina anser Tibet for at være en del af Kina, mens tibetanerne selv ønsker at være uafhængige af Kina.

- Men jeg kan jo ikke trylle et nyt ideologisk syn ind i hovedet på en kinesisk præsident i løbet af en times samtale. Selvom jeg dog må sige, at jeg mærker, at der sker noget i Kina. Jeg kan godt få øje på, at der er nogle generationsforskelle her, siger han.

/ritzau/

Facebook
Twitter