Løkke kørte for 300.000 kroner

I sine fire år som amtsborgmester kørte Lars Løkke Rasmussen mere end nogen af sine forgængere. Det blev til 1.100 ture. I halvdelen af tilfældene var bilagene udfyldt forkert.

Næsten 1.100 ture med taxi og i egen bil blev det til i Lars Løkke Rasmussens fire år som amtsborgmester. (© DR)

I sin tid som amtsborgmester i Frederiksborg Amt kørte Lars Løkke Rasmussen i taxi for 240.000 kr. Dertil kommer kørepenge på 60.000 kr. for transport i egen bil. I alt betalte Frederiksborg Amt 300.000 kr. for Lars Løkke Rasmussens køreture i de fire år, han var amtsborgmester. Det er langt over, hvad både tidligere og senere amtsborgmestre har kørt for.

- Det var den almindelige opfattelse, at der blev kørt utrolig meget. Men man havde nok en fornemmelse af, at registreringen af, om det var til amtet eller ej, var noget løs, siger det tidligere konservative amtsrådsmedlem, Ove C. Alminde, til 21 Søndag på DR1.

1.100 køreture

Lars Løkke Rasmussen fik i alt amtet til at betale for 1.090 køreture i sin tid som amtsborgmester. I over halvdelen af disse, nemlig 590 køreture, er bilagene udfyldt forkert eller mangelfuldt. F.eks. er der ikke anført formål med turene på adskillige af bilagene, mens der på andre mangler oplysninger om, hvor han er kørt fra og til.

- Amtet kan ikke refundere bilag, hvor der ikke står, hvor han har kørt fra eller til, fordi så kan de ikke sikre sig, at der er tale om et lovligt formål. Det er ulovligt, siger Sten Bønsing, lektor i Forvaltningsret fra Aalborg Universitet.

Tre eksperter

21 Søndag har forelagt Lars Løkke Rasmussens kørselsbilag for tre eksperter. Lars Bo Langsted, professor ved Juridisk Institut på Aalborg Universitet. Bent Ole Gram Mortensen, professor i offentlig ret ved Syddansk Universitet og Sten Bønsing, lektor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet.

Alle tre eksperter er enige i, at Lars Løkke Rasmussen skal betale pengene tilbage, hvis han ikke kan dokumentere, at de mange køreture har været i amtets interesse. I alt er der tale om et beløb på 148.066 kr., hvor det er umuligt at se, om pengene er blevet brugt i amtets interesse.

- Hvis han ikke kan dokumentere, at det er lovlige formål, så skal pengene betales tilbage, siger lektor Sten Bønsing.

Skal betale tilbage

- Hvis man ikke kan se. hvor han har været henne, og han ikke er i stand til at dokumentere eller i hvert fald sandsynliggøre, at det har haft noget med amtet at gøre - så skal han betale pengene tilbage, siger professor Lars Bo Langsted fra Aalborg Universitet.

Blandt de mange bilag er der adskillige tilfælde, hvor det ser ud til, at Lars Løkke Rasmussen har ladet Frederiksborg Amt betale for køreture, der ikke har haft noget med amtet at gøre.

Lars Løkke Rasmussen har ikke ønsket at udtale sig til 21 Søndag.