Løkke kræver advokatvurdering af minksagen, hvis han skal pege på Mette Frederiksen

Det er selve folkestyret, der er på spil, lyder analysen bag det ultimative krav.

Lars Løkke Rasmussen har ét ultimativt krav for at støtte en regering efter valget: Den skal acceptere, at der bliver lavet en uvildig advokatvurdering af mink-sagen. (Foto: © Ida Marie Odgaard, Ritzau Scanpix)

Statsminister Mette Frederiksen (S) skal acceptere, at der laves en advokatvurdering af minksagen, hvis hendes flertal efter valget afhænger af Lars Løkke Rasmussen.

Der er nemlig alvorligt brug for at blive sat et punktum i skandalen, der har efterladt dansk politik i "en parodi af et folkestyre".

Sådan lyder meldingen fra den tidligere Venstre-statsminister og nuværende formand for Moderaterne i DR's politiske podcast, Slotsholmen.

- Vi har brug for at få konkluderet den her sag på en ordentlig og værdig måde, siger Lars Løkke Rasmussen, der i flere målinger netop står til at få de mandater, der kan give enten rød eller blå blok flertal.

Så hvis du har de afgørende mandater, der skal til for at gøre Mette Frederiksen til statsminister, så er det et ultimativt krav fra din side, at hun accepterer, at der kommer en advokatvurdering af minksagen?

- Ja. Og det gælder sådan set en hvilken som helst regeringskonstellation, der må komme efter valget. Der vil det være vores indgang til forhandlingerne, at vi er nødt til at få genskabt noget tillid – og måden at gøre det på er ved at konkludere den her sag.

Lars Løkke Rasmussen er dog selv tilbøjelig til at mene, at der ikke er noget at komme efter i juridisk forstand.

Hvorfor så kræve en advokatvurdering?

- Fordi jeg synes, det er vigtigt at få konkluderet, hvis det er det, der er konklusionen.

Så hvis du skal pege på Mette Frederiksen, skal vi have en advokatvurdering – men selvom den skulle ende med at konkludere, at der godt kunne være basis for en rigsretssag, så er det ikke nødvendigvis et skridt, du vil tage?

- Det kommer jo helt an på, hvad der står i den vurdering. Vi snakker i øjeblikket som de blinde om farver.

Hvad sker der, hvis vi efter valget er i den situation, at du har de afgørende mandater, og Mette Frederiksen kan blive statsminister, men hun afviser dit krav om en advokatvurdering og siger, ”Jeg var ikke vidende om, at der ikke var lovhjemmel”, som hun tidligere har sagt?

- Hun kan sagtens sige alt det der - og det vil hun da sige – og så stadig støtte en advokatvurdering.

Men det kommer hun jo ikke til?

- Det må I jo spørge hende om. Prøv at hør: Det er jo ikke et problem for mig, hvis Mette Frederiksen ikke bliver statsminister.

Så hvis hun afviser advokatvurderingen, er det bare ærgerligt – så kan hun ikke blive statsminister på dine mandater?

- Ja, det er jo konklusionen på det, jeg siger.

Du kan lytte til hele Slotsholmen-programmet med Løkke her:

Blå families trumfkort

"Vi spiller med noget meget, meget dyrebart"

Den tidligere Venstre-statsminister har en meget dyster analyse af, hvad minksagen har haft af konsekvenser for selve folkestyret.

- Der mangler at blive sat et værdigt punktum for den her sag. Hele det her spil, vi har på Christiansborg, er jo udtryk for, at andre ikke har gjort det, siger Lars Løkke Rasmussen.

Han henviser til, at De Radikale - trods modstand fra partiets bagland - i juli valgte at afvise en advokatvurdering af Mette Frederiksens rolle i minksagen. I stedet krævede støttepartiet, at regeringen skal udskrive valg inden Folketingets åbning, som finder sted i næste uge.

- Det er en parodi af et folkestyre, vi befinder os i i øjeblikket, siger Lars Løkke Rasmussen.

Minksagen har i hans optik pustet til en i forvejen farlig polarisering i befolkningen, der risikerer at rykke ved danskernes grundlæggende tillid til selve systemet.

- Det kan ikke bare svæve derude, for det gør noget ved befolkningens helt grundlæggende tillid til vores system.

- Jeg er dybt, dybt bekymret over den splittelse, der er i den danske befolkning. Hvis du går ind på de sociale medier, er det jo helt vildt – helt vildt – som tingene er blevet personificeret. Folk sviner vores statsminister til i et sprogbrug, som jeg ikke har oplevet før.

- På den anden side af hegnet står der nogle, som overhovedet ikke vil anerkende, at der findes nogen problemer overhovedet. Det er ekstremt polariseret, siger Lars Løkke Rasmussen.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Socialdemokratiet på Løkkes nye ultimative krav. Men partiet har gentagne gange afvist, at der skulle være behov for en advokatvurdering.

Løkke vil ikke udelukke Mette Frederiksen som statsminister

Statsminister Mette Frederiksen (S) fik i juni hård kritik fra Minkkommissionen, der konkluderede, at hendes udtalelser på et pressemødet den 4. november 2020 om, at alle mink skulle slås ned, ”objektivt set var groft vildledende”. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Da Lars Løkke Rasmussen stiftede sit nye parti, Moderaterne, var det ud fra en analyse af, at der er behov for en regering hen over midten i dansk politik til at tage fat på grundlæggende reformer af samfundet uden at være afhængig af fløjpartierne.

Hvem der skal sidde for bordenden i sådan en bred regering, vil han dog ikke lægge sig fast på endnu. Det kan potentielt være alle tre statsministerkandidater, altså Mette Frederiksen, Jakob Ellemann-Jensen (V) eller Søren Pape Poulsen (K).

Lars Løkke Rasmussen har dog udtalt, at han har "svært" ved at pege på Mette Frederiksen, og at det ville være lettere at pege på en socialdemokratisk statsministerkandidat, hvis det ikke var hende.

Og nu har han altså også et ultimativt krav om en advokatvurdering af den sag, der har givet Mette Frederiksen allerstørst problemer som statsminister.

Betyder det reelt ikke, at du gør det sværere og sværere for dig selv rent faktisk at pege på Mette Frederiksen?

- Hvis man forestiller sig, at der skal være en regering henover midten, og man forestiller sig, at Mette Frederiksen sidder for bordenden – det er ikke noget, jeg udelukker – så er der nogle ting, der skal på plads først, siger Lars Løkke Rasmussen.

Men det lyder som om, du har stillet så mange ting op for dig selv efterhånden, at det næsten er udelukket?

- I så fald er det jo ikke mig, der udelukker det. I så fald vil det være Mette Frederiksen, der udelukker det.