Løkke-kritikere har fået nok: 'De ser et spøgelse i partiet'

Få en forklaring på, hvorfor Venstre lige nu befinder sig i en alvorlig krise.

Dele af baglandet i Venstre er utilfredse med kævl og stridigheder på Christiansborg og vil have udskiftet hele ledelsen med Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen. (Foto: © NIELS AHLMANN OLESEN, Scanpix)

Skal Venstre køre videre med den nuværende ledelse bestående af Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen, eller skal der helt nye folk til?

Det er dét helt centrale spørgsmål, der i disse dage bliver stillet på en række møder i partiets bagland. Ifølge iagttagere er det så simpelt - det handler om personer, ikke om politik.

- Lige her og nu er det et personspørgsmål. Altså hvad det er for en ledelse, man synes skal stå i spidsen for Venstre de næste fire år, siger Venstre-kenderen Jarl Cordua, der er liberal kommentator og radiovært.

Der findes ellers markante skillelinjer i Venstre, når det handler om politik. Det kunne efter synet på EU eller på islam og indvandringens konsekvenser. Men de er altså trådt i baggrunden i den aktuelle situation.

Det er fortsat uklart, hvor dybt oprøret i Venstre stikker, men klart er det, at stærke kræfter i baglandet vil afsætte både Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen.

De to Venstre-spydspidser kom som bekendt op af en kælder i Odense Kongres Center 4. juni 2014 efter et maratonmøde. Et møde der siden har sat sine tydelige spor i partiet.

Lars Løkke Rasmussen var dengang af flere medier dømt færdig som formand for Venstre efter en række sager om partikassens sponsorat af hans tøjforbrug og luksusrejser på klimaorganisationens GGGI's regning.

Herunder kan du se interview med Lars Løkke Rasmussen (V), kort før det sagnomspundne møde i Odense i juni 2014:

Men efter et syv timer langt møde bag lukkede døre var hans politiske karriere reddet, selvom dele af Venstre-baglandet havde satset på, at Kristian Jensen kunne gennemføre et kup mod formanden.

Gider ikke ballade

Ifølge DR Nyheders politiske analytiker, Jens Ringberg, spiller begivenhederne i juni 2014 da også en ganske stor rolle i den krise, Venstre nu er kastet ud i.

- Dengang blev der skabt en forventning om, at Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen kunne arbejde sammen – og hos mange også en forventning om, at Lars Løkke Rasmussen på et tidspunkt fredeligt ville give faklen videre til Kristian Jensen, siger han.

Fredeligt har det på ingen måde været i Venstre efter sommerferien. Baglandet kunne allerede kort inde i august konstatere, at fordelingen af ledelsesposter i partiets folketingsgruppe skabte ballade.

Her blev blandt andre Inger Støjberg (V), der var en af partiets store stemmeslugere ved folketingsvalget i juni, fravalgt til fordel for Sophie Løhde (V) efter en afstemning om, hvem der skulle sidde i den nye gruppeledelse.

Men det var Kristian Jensen, der for alvor kickstartede krisen med et interview i Berlingske, hvor han gik direkte imod Lars Løkkes tanker om en SV-regering.

Venstres nestor, Claus Hjort Frederiksen, opfordrede efterfølgende på et dramatisk sommergruppemøde 9. august Kristian Jensen til at trække sig som partiets næstformand. Han mente, at næstformanden undsagde formand Lars Løkke Rasmussen med interviewet i Berlingske.

Kristian Jensen afviste dog at trække sig, og efterfølgende er der blevet lavet et notat, der klarlægger arbejdsfordelingen i Venstres politiske ledelse.

Men det har altså ikke kunnet dæmpe gemytterne i Venstre.

- Der er ikke noget mere frustrerende for folk i et politisk partis bagland end at sidde og se på ballade i partiet på Christiansborg – det gider de bare ikke. Dertil kommer, at Lars Løkke Rasmussen, ud over at han har leveret mange resultater, også har slidt en hel del på sit partis tålmodighed med forskellige sager.

- Endelig så kigger mange allerede frem mod valget i senest 2023 – og dér har de svært ved at se Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen føre partiet tilbage til magten, siger Jens Ringberg.

Herunder kan du se en video fra 2014, hvor Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen er kommet op fra kælderen efter et maratonmøde:

Mange i baglandet har også den opfattelse, at Venstre efter det dramatiske møde i Odense i 2014 har været styret alt for meget ud fra netop den begivenhed.

- Dem, der gerne ser Lars Løkke gå, vil af med det spøgelse eller det regime, der har været de sidste fem år. Specielt i folketingsgruppen har der været en opdeling, hvor nogle har holdt med formanden og andre med næstformanden, og mange beslutninger og uddeling af poster er sket i lyset af, hvem man holdt med, siger Jarl Cordua.

- Det mener mange har været usundt for partiet, og de mener, at hvis man fjernede dem begge, kan man få det Venstre tilbage, som var engang, hvor der var opbakning til én formand. Det er den analyse, mange i Venstres bagland abonnerer på. Der er bare det problem, at Lars Løkke Rasmussen er uenig og ikke har tænkt sig at flytte sig, siger kommentatoren.

Lars Løkke Rasmussen meldte søndag aften ud på Facebook, at han ikke vil flytte sig fra formandsposten frivilligt.

I opslaget på det sociale medie beder Lars Løkke Rasmussen også hovedbestyrelsen i Venstre om at fremrykke landsmødet, så det flyttes fra november til afholdelse inden Folketingets åbning i starten af oktober.

Møde i weekenden kan blive afgørende

Flere medlemmer af Venstres folketingsgruppe var mandag ude og støtte Lars Løkke Rasmussen. De bruger ofte som argument for støtten, at han sikrede fremgang til partiet, både ved europaparlamentsvalget og ved folketingsvalget, hvor Venstre gik ni mandater frem.

Det er bare langt fra sikkert, at det er nok til at sikre ham opbakning til at fortsætte som partiformand, lyder det fra Jens Ringberg.

- Lars Løkke Rasmussen er ikke den første partiformand i Danmark, der må konstatere, at selv ret fine valgsejre ikke er nogen garanti for at beholde sin post. Så utaknemmeligt og brutalt er politik.

Hvor dybt stikker det her oprør – kan du sige noget om, hvor du tror, det ender?

- Jeg tør ikke spå om, hvor det her ender, men det er ikke en givet sag, at Lars Løkke Rasmussen bliver ved med at stå i spidsen for Venstre – og da slet ikke hvis vi kigger helt frem til næste valg, siger Jens Ringberg.

I weekenden mødes først Venstres forretningsudvalg og herefter hovedbestyrelsen. Her afgøres det, om partiets landsmøde fremrykkes.

Balladen i Venstre

  • Mandag den 5. august: Det udløser kampvalg, da Venstres folketingsgruppe skal finde en ny næstformand. Sophie Løhde ender med at vinde over Inger Støjberg. Støjberg var ellers Lars Løkke Rasmussens foretrukne til posten.

  • Torsdag den 8. august: I et interview i Berlingske lægger Kristian Jensen afstand til Lars Løkke Rasmussens tanker om en SV-regering.

  • Fredag den 9. august: Claus Hjort Frederiksen opfordrer Kristian Jensen til at trække sig. Han mener, at næstformanden undsiger formand Lars Løkke Rasmussen med interviewet i Berlingske. Kristian Jensen afviser at trække sig.

  • Søndag den 11. august: Claus Hjort Frederiksen skriver på Facebook, at det delte formandskab i Venstre er slut. Siden 2014 har Venstre ellers givet udtryk for, at partiet har et delt formandskab mellem Løkke og Jensen.

  • Mandag den 12. august: Kristian Jensen siger, at der ikke er nogen ændringer i Venstres formandskab.

  • Onsdag den 14. august: Forretningsudvalget i Venstre holder møde.

  • Torsdag den 15. august: Claus Hjort Frederiksen trækker sit krav om Jensens afgang tilbage. Jensen siger, at der nu er luftet ud og skabt klarhed og opbakning til formanden og næstformanden.

  • Søndag den 18. august: Lars Løkke Rasmussen erkender i et interview, at han selv kunne have gjort mere for at undgå den krise, der har præget Venstre.

  • Mandag 19. august: Tiden er inde for Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen til at sætte Venstre og det liberale Danmark højere end deres egne personlige ambitioner, skriver to kronikører i Jyllands-Posten, der er lokalpolitiske aktive og en del af Venstres bagland.

  • I løbet af den seneste uge er der også afhold to stormøder med lokalformænd fra Venstre.

  • Søndag den 25. august: Lars Løkke Rasmussen slår fast, at han vil blive som formand, og at han ønsker, at partiets landsmøde rykkes frem til afholdelse inden Folketingets åbning i starten af oktober.