Løkke kritiseres for at løbe fra COP21-løfte

I Paris lovede Lars Løkke at fordoble støtten til grøn energiforskning. I Danmark går regeringen den modsatte vej, lyder kritik.

(Foto: CHRISTIAN HARTMANN © Scanpix)

Regeringen løber fra et løfte, som statsministeren gav under FN's klimatopmøde COP21 i Paris. Sådan lyder kritikken fra Dansk Energi og oppositionen, netop som COP22 er i fuld gang i Marrakech.

- Det er jo helt tydeligt, at Lars Løkke har stået og lovet nogle ting i Paris om klimaforskning, som han på ingen måde lever op, så snart han er inden for Danmarks grænser, siger Eva Flyvholm, Enhedslistens uddannelsesordfører.

Da statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i Paris sidste år meldte Danmark ind i det amerikanske klimainitiativ Mission Innovation, forpligtede han sig til at fordoble indsatsen for forskning i grøn teknologi, de såkaldte EUDP-midler. Midler, som Løkkes dengang nytiltrådte regering kort forinden havde valgt at halvere på finansloven.

Det svækker industrien

Billedet er det samme i finanslovsforslaget for 2017, og selv med midler fra forskningsreserven, der faldt på plads i sidste uge, er der stadig kun halvt så mange midler til energiforskning som under den foregående regering.

- Vi er et pænt stykke fra, at Danmark kan levere på det, vi har lovet globalt i Mission Innovation, nemlig at vi vil fordoble satsningen på energiteknologi. Det er jo tit svært at nå i mål, når det, man starter med, er at træde et skridt baglæns, siger Lars Aagard, adm. direktør i Dansk Energi, der repræsenterer danske energiproducenter.

Dels sår det tvivl om, om regeringen overhovedet har til hensigt at indfri løftet fra Paris, dels går det ud over energiforskning og dermed dansk energieksport, mener Lars Aagaard.

- Det svækker industriens samarbejde med forskningsinstitutionerne, og det svækker vores adgang til veluddannede kandidater fremadrettet, siger Dansk Energis direktør.

Den holdning deler man i Socialdemokratiet på Christiansborg.

- De her penge er jo med til at gøre gode ideer til produkter, som vi kan sælge ude i verden, og derfor koster regeringens nedskæringer meget dyrt både i forhold til klimaet, men ikke mindst i forhold til danske virksomheder og arbejdspladser, siger partiets klima- og energiordfører, Jens Joel.

Venstre garanterer flere midler

Under S-R-SF-regeringen lå finanseringen af EUDP på knap 400 mio. kroner årligt, mens Lars Løkke Rasmussens regering har skåret indsatsen til under 200 mio. kroner i både 2016 og 2017. Og i finanslovsudspillet fremgår det, at regeringen vil afsætte endnu færre midler frem mod 2020.

Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) vil ikke svare på kritikken, så længe regeringen forhandler om en afløsning af PSO-afgiften. Venstres ordfører på området, Thomas Danielsen, forsikrer imidlertid, at regeringen vil leve op til forpligtelsen i Mission Innovation.

- Det eneste, jeg kan garantere dig for, det er, at vi kommer ikke til at skære yderligere i EUDP-midlerne. Vi kommer til at sikre en støt stigende kurve i forhold til finansieringen, siger Thomas Danielsen.

Facebook
Twitter