Løkke lægger grundskyld på is til efter valget

Kravet fra både Venstres bagland og de Konservative om handling for de mange boligejere, der rammes af høj grundskyld, må vente.

Lars Løkke Rasmussen kan ikke gøre noget ved grundskylden på denne side af valget, siger han. (© DR)

Der kan tidligst sættes ind over for den stigende grundskyld efter det kommende folketingsvalg.

Sådan lyder det nu fra Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen, efter at der i de seneste dage har været krav fra både Venstres bagland og den konservative partiformand, Søren Pape Poulsen, om at gøre noget ved grundskylden, der især rammer boligejere i hovedstadsområdet.

- Det første skridt til overhovedet at gøre noget ved denne situation er, at vi får en ny regering, der kan rydde op i det nuværende vurderingssystem, frem for den regering, vi har i øjeblikket, som bare har skubbet det hele til hjørne, siger Lars Løkke Rasmussen til DR Nyheder.

Skatten på husejernes grunde - grundskylden - betales ud fra den seneste offentlige ejendomsvurdering af en grund. Et nyt vurderingssystem, som skal rette op på fejlagtige ejendomsvurderinger, ventes dog først på plads i 2017.

Pape forstår ikke tøven

Lars Løkke Rasmussen mener, at det nuværende system "sejler", og det kan i Løkkes øjne først ændres, hvis de borgerlige vinder valget.

- Regeringen har bare sat det på standby og skubbet det foran sig. Det kan jeg jo ikke gøre noget ved, før vi får regeringsmagten. Det er bare en grund til, at vi skal have den, så vi kan gå det system igennem med en tættekam, siger Lars Løkke Rasmussen.

Men det er ikke godt nok, mener de Konservatives formand, Søren Pape Poulsen. Der skal nu og her sættes konkret ind over for grundskylden, som rammer tusindvis af boligejere hårdt, mener han.

- Hvorfor skal vi vente på det? Skal vi bare se på, at folk bliver jaget fra hus og hjem på baggrund af nogle fejlagtige vurderinger fra Skat i 2011? Den her grundskyld kan vi fastfryse her og nu. Pengene er til det, det er kun et spørgsmål om vilje, siger Søren Pape Poulsen.

Han vil dog ikke gøre en løsning på grundskyldsproblematikken til et ultimativt krav for, at Konservative vil pege på Lars Løkke Rasmussen som kommende statsminister.

- Vi spiller ikke med det her med ultimative krav. Vi møder op og diskuterer. Men der SKAL gøres noget ved grundskylden. Det er fuldstændig afgørende, at vi får adresseret det her. Borgere skal have lov til at bo i deres boliger og ikke jages fra hus og hjem, når de har købt og betalt deres hus, siger Søren Pape Poulsen.

Konservatives formand, Søren Pape Poulsen. (© DR)

Thulesen Dahl: Der kan gå år

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, mener modsat Søren Pape Poulsen ikke, at det haster med en løsning på den stigende grundskyld.

Thulesen Dahl siger, ligesom Lars Løkke Rasmussen, at det er nødvendigt at bruge tid på at gennemgå det nuværende system til at værdisætte boliger, før der politisk kan gøres noget for de ramte boligejere.

- Jeg mener ikke, at det er krav nummer et, siger Kristian Thulesen Dahl.

Han kalder det en "kæmpe udfordring" at få ændret det nuværende vurderingssystem, og der kan ifølge DF-formanden gå flere år, før en eventuel borgerlig regering reelt kan gøre noget ved grundskylden.

- Selvfølgelig er der behov for at få sat systemet ordentligt på plads. Der skal gøres et stykke arbejde over de næste par år, og så håber jeg, at man finder et godt system, som også hjælper boligejere i trængte situationer. Men det tager altså lidt tilløb, før man har det på plads. Det er ikke lige med et snuptag, siger Kristian Thulesen Dahl.