Løkke lægger nu afstand til sit eget krav om advokatvurdering i minksagen

Inden valget var Moderaternes formand ellers helt klar i spyttet - advokatvurdering var et ufravigeligt krav.

Regeringsforhandlingerne fortsætter i dag på Marienborg med Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne. (Foto: © liselotte sabroe, Ritzau Scanpix)

Inden folketingsvalget var der ingen tvivl at spore hos Moderaternes Lars Løkke Rasmussen.

Der skulle laves en advokatvurdering af, om Mette Frederiksen kunne stilles juridisk til ansvar i minksagen, hvis Lars Løkke Rasmussen skulle gøre hende eller nogen som helst andre til statsminister.

- Hvis Mette Frederiksen skal have genoprettet noget tillid til hende, så er en del af opskriften, at hun er nødt til at tåle, at man får sat et værdigt punktum for den her granskningskommission, sagde han.

Men i dag har piben fået en anden lyd.

For på vej ind til nye forhandlinger om en regering på Marienborg lagde Løkke afstand til netop det krav.

- Vi kan ikke føde en regering, der starter med at lave juridiske undersøgelser af landet statsminister, sagde han.

Han svarede dog ikke, da han efterfølgende blev spurgt, om det så betyder, at han helt trækker sit krav om en advokatvurdering.

Lars Løkke Rasmussen var helt klart dukket op med et budskab til de fremmødte journalister, da han mødte op til forhandlingerne, der i dag foregår med Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne til stede.

Det er nemlig stadig vigtigt at få sat et "værdigt punktum" for minkskandalen, lød det fra den tidligere statsminister. Og det mener han, at han har fundet en løsning på.

Del Justitsministeriet op i to

For det første skal der tages hånd om de tidligere minkavlere. De venter nemlig stadig på deres erstatninger, og det skal der findes en løsning på hurtigt.

Og for det andet skal respekten for retsstaten genvindes, mener Løkke.

- Så der er ordentligt fokus på god lovkvalitet og grundlovsoverholdelse.

Det vil han gøre ved at styrke Justitsministeriet og dele det op i to.

På den måde kan man have et justitsministerium, der skal holde regeringen "til ilden", når det handler om demokrati, retssikkerhed og ordentlighed og sikre ordentlig kvalitet i lovarbejdet. Og så et ministerie for national sikkerhed, der blandt andet har ansvar for politiet, som i dag hører under Justitsministeriet.

- Det kunne - sammen med andre ting, blandt andet at der kommer en regering med flere partier og et aftalegrundlag om ordentlighed i regeringssamarbejdet - gøre, at de sager, vi har set de seneste år, med stor sandsynlighed ikke kan genopstå i fremtiden.

- Det vil være mit bud på at sætte et værdigt punktum på minkskandalen. For igen, vi kan ikke føde en regering, som starter med at lave juridiske undersøgelser overfor landets statsminister, sagde Lars Løkke Rasmussen, inden han gik ind til forhandlinerne.